tisdag 25 augusti 2020

Tsukune - japanska kycklingbullar

 


Alla maträtter som för tankarna till Asien får mig vanligtvis på fall. Dessa bullar innehåller mina favoriter miso och ingefära samt lite övriga asiatiska kryddor. De smakar gudomligt och kan serveras med ris och/eller grönsaker. Jag valde bort riset och wokade i stället morötter från köksträdgården, som gifte sig bra med kycklingbullarna. Stéphanie i bloggen lacerisesurlemaillot.fr stekte bullarna uppträdda på spett, men jag tyckte det var onödigt besvär, så jag lämnade bort spetten. Bullarna är mycket saftiga och glaseras med en  underbar söt-salt sås, som gör rätten helt oemotståndlig.




Ingredienser för 4 personer:
500 g kycklingfilé
2 msk misopasta (helst vit/ljus)
1 lök
1 tsk spiskummin
1 msk finhackad färsk koriander
1 msk sesamolja
(små träspett)

Såsen:
5 cl sojasås
5 cm färsk ingefära
2 msk cidervinäger
2 msk sesamolja


1. Skär kycklingfiléerna i stora bitar.

2. Skala löken och skär också den i stora bitar.

3. Häll alla ingredienser till bullarna i matberedaren och mixa fint. Låt sedan blandningen stå i kylen i en timme.

4. Skala och riv ingefäran. Blanda den med resten av såsingredienserna.

5. Forma kycklingfärsen till ca 16 ovala bullar genom att rulla dem med oljade händer.

6. Trä upp dem på stickor om du vill (2/sticka).

7. Hetta upp en stekpanna och häll i lite olja. Stek bullarna i ca 5 minuter på medelvärme och vänd dem regelbundet.

8. Sänk värmen och fortsätt stekningen i ca 10 minuter på låg värme, medan du öser bullarna med såsen och vänder dem regelbundet.

9. Servera med morötter, glaserade med samma sås och ris. Strö över färsk koriander.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar