söndag 2 augusti 2020

Karamelliserad squashpaj & ugnsbakad tomatsallad




Detta är den absolut läckraste squashpajen jag åstadkommit. Den var verkligen försvinnande god, alla bitar gick åt i ett nafs på brunchen jag skrev om i det senaste inlägget. Hemligheten är att låta squashen, löken, vitlöken och citronen karamelliseras i 20 minuter förrän blandningen åker i pajskalet och in i ugnen. Konsistensen blir fantastisk och ingen kan gissa att squash är huvudingrediensen. Receptet är från Marie Claire: Cuisine et Vins -sajten.

Ingredienser till en paj:
1 pkt/rulle smördeg
3-4 medelstora squash
2 lökar
6 vitlöksklyftor
1 saltad inlagd citron (finns att köpa på burk)
75 g färskriven parmesan
1 msk timjan (använde ganska mycket färsk)
2 msk olivolja
2 msk grädde
salt
svartpeppar

1. Tvätta och torka squashen. Skär den i tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Finfördela citronen i pyttesmå bitar. Använd inte skalet.

2. Hetta upp oljan i en stekpanna/gryta. Lägg i lök och vitlök att smälta och lägg sedan i squash, citron, salt och peppar. Blanda om i 5 minuter på medelvärme, sänk sedan värmen och låt squashen karamelliseras i ca 20 minuter. Rör om emellanåt.

3. Tillsätt grädden och parmesanen. Blanda och låt koka ännu ca 10 minuter tills ingen vätska återstår.

4. Värm ugnen till 210 grader. Täck en pajform med den kalla degen.

5. Häll i squashblandningen, strö över timjan och grädda i ca 25 minuter. Låt pajen kallna ... den är nämligen godare då.







Jag serverade pajen med en tomat-mozzarellasallad, där tomaterna först ugnsbakades och sedan blandades med mozzarellabollar och örter. Om du inte ugnsbakat tomater tidigare är det hög tid att göra det; när de torkar i ugnen framträder sötman på ett helt annat sätt.

Ugnsbakad tomatsallad:
750 g cocktailtomater 
3 msk olivolja
1-2 tsk flingsalt
svartpeppar
färsk timjan
250 g minimozzarellabollar (Lidls är bra)
färsk basilika

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Lägg tomaterna på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och krydda med flingsalt, peppar och timjan.

3. Baka tomaterna i mitten av ugnen i en dryg timme.

4. Tag ut dem och låt svalna. Lägg försiktigt upp tomaterna på ett stort fat och lägg på mozzarella, basilika och timjan.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar