torsdag 7 maj 2020

Grillad sik på linsbädd




Ett superbra recept från Antti Vahteras kokbok "Hellan haltuun". Siken grillas i ugnen/på utegrillen och serveras på en verkligt god linsstuvning, som innehåller linser, purjo, lök, tomater, kapris, vitlök och kryddor med lämplig hetta från sweet chilisås och tabasco. Linsstuvningen kan mycket bra serveras som ensamrätt med en bit bröd.

1 liten sik à 200 g/per person, hel, urtagen och fjällad
smör
salt
svartpeppar

Torka sikarna inuti och utanpå med papper. Smaksätt med salt och svartpeppar. Gör snitt i fiskens skinn. Placera fiskarna på en smord ugnsplåt och bred mjukt smör på skinnet. Grilla i 250 gradig ugn (grillfunktion) ca 5 minuter/sida tills fiskarna är krispiga. Var på din vakt för fisken får inte brännas eller bli för mjuk. Jag hade en sik på nästan 1/2 kilo och den krävde lite längre tid i ugnen.





Linsstuvning:

20 körsbärstomater
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
3 dl linser (helst gröna Puy-linser)
6 dl hönsbuljong
1 dl kapris
4-6 droppar Tabasco
1/2 dl sweet chilisås
svartpeppar
2 msk olivolja

1. Kryssa tomaternas yta i ena änden med en vass kniv. Sänk dem i kokande vatten i 10 sekunder, lyft upp dem och sänk dem i isvatten. Avlägsna sedan skalen. (Denna gång var jag lat och lämnade skalen på, men jag måste ärligt säga att vi tyckte inte linsstuvningen blev sämre av det. Lärdom: behåll skalen på om det inte stör dig.)

2. Skär purjon i ringar och skölj noggrant bort mullen. Hacka löken och fräs den i oljan i en kastrull.

3. Sätt till de sköljda linserna och den heta hönsbuljongen och låt koka på svag värme i ca 20 minuter.

4. Sätt till tomaterna, kaprisen och purjoringarna och låt koka ytterligare 10 minuter på svag värme.

5. Smaksätt stuvningen med tabasco och sweet chili enligt egen smak.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar