fredag 3 januari 2020

Fantastisk kryddig bläckfisk




En av rätterna på juldagsmenyn bestod av bläckfiskarmar/tentakler glaserade med en chilisås gjord på ingefära, chili, fisksås, lime, gochujang och risvinäger. Jag serverade tentaklerna på en yoghurtbädd med örtsallad. Sonen kom på idén att ringla över honung och det var en briljant idé. Sötman från honungen visade sig vara suverän tillsammans med chilisåsens hetta. Rätten gjorde stor succé och jag har gjort den ytterligare en gång efter julen eftersom jag hade köpt 1 kg färdigkokta djupfrysta armar, som räckte till sammanlagt 8 tasting portioner.

Ingredienser:
1 kg djupfrysta färdigkokta bläckfiskarmar
salt
svartpeppar
ca 2 msk smör (till 500 g bläckfisk)

Chilisås:
2-3 vitlöksklyftor
ca 5 cm färsk ingefära, skalad
1 röd chili
ca 1 dl gochujang pasta
2 msk fisksås
1 msk lime juice
1-2 msk risvinäger

Kör alla chilisåsens ingredienser till en slät puré i en blender eller matberedare. Såsen håller i kylen i åtminstone en vecka.

Örtsallad:
ca 2-3 dl färska örter (basilika, mynta, koriander, thaibasilika till exempel)
1-2 msk lime juice
salt och svartpeppar

Finhacka örterna och blanda dem med lime juice, salt och peppar.

Övriga ingredienser:
grekisk osmaksatt yoghurt
honung




Gör så här:

1. Tina och torka bläckfisken. Värm en stor stekpanna på medelvärme.
2. Blanda bläckfisken (jag använde ca 500 g) med 1-2 msk olja och smaksätt med salt och peppar.
3. Stek bläckfisken i ca 8-10 minuter, tills den fått färg.
4. Häll i chilisås (inte allt, för den är stark) och fortsätt steka och vända bläckfisken tills den har karamelliserats. Det tar ca 5 minuter. Du kan sätta till mer olja eller chilisås om det behövs.
5. Ta pannan från värmen och blanda i smöret.





Serveringen:
Gör en yoghurtbädd på tallriken. Lägg på av den glaserade bläckfisken och lite örtsallad. Kanske lite olja och svartpeppar och ringla över honung.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar