söndag 20 oktober 2019

Gudomlig paj + vintips



Rubriken talar sanning. Pajen smälter i munnen och för getostälskaren är den här pajen absolut ett måste! En härlig kombo av chèvre, päron, rosmarin och valnötter. Jag serverade den med en blåbärig grönsallad. Eftersom pajen är rätt så mäktig passar det bra med lite syra i någon form till. Blåbären var faktiskt pricken på i:et och dessutom kan man servera lite färska päronklyftor till pajen. Jag använde mina Flemish Beauty päron som precis har mognat. Receptet är Catarina Königs, aka Matfashionistan och segrare i Masterchef Sverige 2016.




Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
1/2 dl pumpakärnor

Fyllning:
175 g chèvre utan skal
1-2 stora päron i tunna skivor
2 kvistar rosmarin, grovt hackade blad
1/2 dl valnötter, grovt hackade

Äggstanning:
1 ägg
1,5 dl grädde

salt och svartpeppar
eventuellt honung att ringla över vid serveringen

1. Tärna ner smöret i en bunke.
2. Tillsätt mjölet och nyp ihop till en smulig massa.
3. När allt är jämt fördelat och smuligt, tillsätt pumpakärnor och iskallt vatten och forma till en deg.
4. Ta mjöl på händerna om degen är kladdig att handskas med.
5. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i kylen i 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 160 grader.
7. Nagga botten med en gaffel och förgrädda  ca 15 minuter.



8. Ta ut och låt svalna något.
9. Höj ugnstemperaturen till 175 grader.
10. Smula chèvreosten över hela bottnen som fått svalna.
11. Skiva päronen tunt och lägg lite omlott över/mellan osten.
12. Hacka 25-30 blad färsk rosmarin och fördela över ost och päron.




13. Vispa samman ägget och grädden och häll över pajen. Salta och peppra och toppa med grovt hackade valnötter. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter.




14. Ta ut och låt svalna.
15. Servera pajen till en grönsallad med syrlig vinägrett (olivolja, balsamvinäger och lite pressad citron).




Det italienska rödvinet Masca Del Tacco Lu Rappaio Primitivo Di Manduria 2016 fick ackompanjera pajen. Fylligt med medelhöga tanniner, kryddigt med inslag av plommon och boysenbär. Vinet innehåller en hel del socker, 14 g/l. Vi gillade speciellt vinets mjuka runda smak och fina eftersmak. Vinet rekommenderas till kraftiga och kryddiga rätter, men det går också bra att dricka som sällskapsvin. Och till den här ostpajen var det perfekt. Kombinera det inte med lätta rätter. Ett prisvärt vin som kostar 15 euro.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar