söndag 13 maj 2018

Paj med kirskål - ett delikat ogräs



 Av ett irriterande ogräs kan  man göra världens delikatesser. Det är bara att hitta ett ställe där kirskålen frodas, vilket inte brukar vara svårt åtminstone på landet. Undvik att plocka de stora bladen, koncentrera dig hellre på de späda skotten som just håller på att slå ut. De smakar nämligen så mycket bättre. Av kirskål och mandel blir det en god och hälsosam pesto. Kirskålen kan ätas som sådan i sallader eller mortlas tillsammans med t.ex. basilika, persilja eller ängssyra + olja till en vackert grön örtolja att doppa brödet i eller att ringla över grillade grönsaker. 

Till 1 rund paj behöver du följande:

1 pajskal, gör ditt eget eller gör som jag och använd en färdig råg-havredeg som du bara trycker ut i formen

1 liter sköljda späda kirskålsblad
1 skalad rödlök/gul lök, finhackad
2 skalade vitlöksklyftor, finhackade
4 ägg
ca 3 dl havregrädde/matlagningsgrädde (eventuellt smaksatt)
2 dl riven lagrad ost
salt
svartpeppar

1. Grädda pajskalet ca 10 minuter utan fyllning i 175-200 grader.

2. Doppa kirskålen hastigt (1/2 minut) i kokande salt vatten och ta upp den genast och krama ur vattnet.

3. Knäck äggen i en blender, häll i kirskålen och grädden och mixa till en grön vätska. Salta och peppra och låt vätskan stå en stund.

4. Lägg lök, vitlök och ost i det förgräddade pajskalet. Häll på äggblandningen  och ställ in i ugnen i 175 grader. Grädda i ca 30 minuter.

5. Jag serverade pajen med en fräsch tomatsallad med lite hetta av chili. Receptet kommer i nästa inlägg.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar