fredag 25 mars 2022

Min supergoda asiatiska kycklingsoppa

 


Jag märkte att receptet på familjens favoritsoppa saknas i bloggarkivet och det ska jag åtgärda ögonaböj. Något egentligt recept brukar jag inte använda mig av, utan ingredienserna varierar lite beroende på vad jag har hemma. Lårfilé av kyckling, svamp i någon form, chili, kaffirlime, ingefära, citrongräs, vitlök, glasnudlar, buljong, kokosmjölk och purjolök är obligatoriska. Sedan brukar jag använda bl.a. bladselleri, squash, fänkål enligt tillgång. Plus fisksås, soja, lime, salt och svartpeppar i kryddväg. Jag ska försöka skriva ned ett ungefärligt recept, men mitt råd är att låta smaklökarna avgöra hur stark och salt du vill ha din soppa. Smaka dig fram alltså. Och gör en stor kastrull av denna goda soppa ... den blir bara godare ju längre den får vila. Den går också bra att djupfrysa.


Ingredienser för 4 - 6 portioner:

700 - 800 g kycklingfilé (lårfilé har mest smak, gillar den)
250 - 300 g färska champinjoner (använde nu senast torkade shiitakesvampar, som jag blötlade i hett vatten i 20 minuter)
200 - 300 g purjolök
200 - 300 g squash, bladselleri eller fänkål (blir godast att blanda)
4-6 finhackade vitlöksklyftor
riven ingefära/ingefärspasta på burk
(citrongräs/citrongräspasta)
ca 2-3 msk fisksås
5-6 kaffirlimeblad, helst färska djupfrysta om du får tag på dem, annars torkade
chili enligt smak och tycke, jag använder min  la bomba
1,5 - 2,5 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
ca 150 - 200 g glasnudlar
1-2 burkar kokosmjölk
rapsolja
lime
soja
 vårlök
koriander/thaibasilika




1. Skär kycklingen i bitar. Skiva svampen och grönsakerna. Plocka fram alla övriga ingredienser. 

2. Häll lite rapsolja i en stor kastrull och hetta upp. Lägg i kycklingbitarna och rör om några minuter och tillsätt sedan grönsakerna och svampen och rör om ytterligare ett par minuter. Blanda ner ingefära, vitlök, citrongräs, kaffirlime och häll på kokande vatten så att det täcker. Smula ner buljongtärningar, lägg i lite fint havssalt, fisksås och svartpeppar. Häll också i kokosmjölken. Rör om och låt puttra i ca 7 minuter. 

3. Lägg till glasnudlarna och eventuellt mera kokande vatten. Kontrollera smaken på buljongen och lägg till mera kryddor om du vill. Låt koka ca 3 minuter. Jag klipper glasnudlarna i mindre bitar när de mjuknat i soppan så går det lättare att äta.

OBS! ÄT INTE GENAST UTAN LÅT SOPPAN STÅ KALLT, HELST TILL NÄSTA DAG. DEN BLIR SÅ MYCKET GODARE NÄR SMAKERNA HAR TID ATT UTVECKLAS.

Jag brukar ställa fram limeklyftor så den som vill ha lite syra i sin soppa kan pressa i saft. Soja och extra chili kan också behövas.



P.S. Om du odlar chili och får en riklig skörd ska du absolut göra "la bomba", som består av chili med frön, olivolja och salt. Lätt att mixa ihop denna underbart användbara chilipasta. Lång hållbarhet i kylskåpet.