tisdag 22 februari 2022

Kryddig surmjölkspannkaka

 


När jag körde hem från gymmet i går hade busvädret redan satt i gång på allvar; snön föll i tunga sjok och yrde omkring. Jag blev naturligtvis sugen på något hälsosamt mellanmål och kom ihåg den oöppnade surmjölken i kylen. Väl hemma gick det snabbt att fixa till en mumsig, kryddig ugnspannkaka med hjälp av lite örter och kryddor. Använd vilka kryddor som helst, huvudsaken att de som ska äta pannkakan gillar smakerna. Vi åt ugnspannkakan med tomatskivor och grynost med lite extra svartpeppar på. Jättegott mättande mellanmål eller kvällsbit!



Till en ugnsplåt behöver du:

5 dl fettfri surmjölk
5 dl (havre)mjölk
5 ägg
5 dl (glutenfritt) vetemjöl (jag bytte ut en dl vetemjöl mot mandelmjöl)
1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 msk torkade Medelhavsörter/örtblandning
1 tsk vitlökspulver
2 tsk gurkmeja
svartpeppar
torkad chili (jag använde Harissapulver)

1. Blanda surmjölk, mjölk och ägg i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda till en jämn smet. Låt smeten svälla ca 15 minuter.
2. Häll smeten i en bakpappersklädd ugnsplåt med höga kanter. Grädda i 200 grader ca 30 minuter, tills ytan är vackert brun.
3. Ät t.ex. tomater och grynost till så får du ett gott och hälsosamt mellanmål som du står dig länge på.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar