söndag 27 februari 2022

Krispiga sesam- och svampgyozas & dipsås

 
 Gyoza är en japansk dumpling i halvmåneform. Gyozadegen är en aning tunnare än dumplingdegen, men skillnaden är inte stor. Jag köpte djupfrysta degrundlar i en etnisk affär för att komma lättare undan. Dipsåsen får gärna vara lite "hot", eftersom den här fyllningen  är rätt så mild. Fyllningen kan bestå av vad helst du gillar och gör gärna två olika såser om inte alla gillar hettan från chili.



Dipsåsen:
 
4 msk japansk soja
3 msk svart risvinäger (etniska affärer)
1 msk strösocker
4 msk chiliolja/färsk chili + lite rapsolja


Blanda samman alla ingredienserna.

Här finns ytterligare några goda dipsåser att testa:




Gyoza:

300 g tinade dumplingskal/gyozaskal (finns i frysen i asiatiska butiker)
300 g valfri svamp
300 g vitkål
1 gul lök
2 klyftor vitlök, finhackade
3 cm färsk ingefära, finhackad
3 msk japansk soja
1 msk sesamolja
2 msk majsstärkelse
1 ägg
1-2 dl sesamfrön
neutral rapsolja att steka i

1. Finhacka vitlök, ingefära, lök, svamp och kål. Stek först vitlök och ingefära på svag värme i någon minut och sen i med svamp och kål på hög värme. Häll på soja och sesamolja och låt koka in. Lägg över fyllningen i en bunke och låt svalna något.

2. Strö majsstärkelse på de avsvalnade grönsakerna och vänd runt. I med ägget och rör om.

3. Lägg ut några degskal på torrt underlag, lägg ca 2 tsk fyllning på varje. Stryk lite vatten längs med degkanterna. Förslut och vik ihop. Blöt gyozas lätt undertill och doppa sedan botten i sesamfrön. Täck över med en fuktig ren kökshandduk medan du viker resten.

4. Ta fram en stekpanna med lock. I med lite olja och stek gyozas i några minuter till gyllene på undersidan. Kolla att de inte bränns. Häll 0,5 dl vatten i pannan och på med locket. Låt ånga i 3-4 minuter, ta sedan bort locket och låt dem bli krispiga undertill.

5. Servera med dipsås, salladslök och eventuellt chiliolja.
Underbart goda!

Tack för receptet Jennie Walldén!




















tisdag 22 februari 2022

Kryddig surmjölkspannkaka

 


När jag körde hem från gymmet i går hade busvädret redan satt i gång på allvar; snön föll i tunga sjok och yrde omkring. Jag blev naturligtvis sugen på något hälsosamt mellanmål och kom ihåg den oöppnade surmjölken i kylen. Väl hemma gick det snabbt att fixa till en mumsig, kryddig ugnspannkaka med hjälp av lite örter och kryddor. Använd vilka kryddor som helst, huvudsaken att de som ska äta pannkakan gillar smakerna. Vi åt ugnspannkakan med tomatskivor och grynost med lite extra svartpeppar på. Jättegott mättande mellanmål eller kvällsbit!



Till en ugnsplåt behöver du:

5 dl fettfri surmjölk
5 dl (havre)mjölk
5 ägg
5 dl (glutenfritt) vetemjöl (jag bytte ut en dl vetemjöl mot mandelmjöl)
1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 msk torkade Medelhavsörter/örtblandning
1 tsk vitlökspulver
2 tsk gurkmeja
svartpeppar
torkad chili (jag använde Harissapulver)

1. Blanda surmjölk, mjölk och ägg i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda till en jämn smet. Låt smeten svälla ca 15 minuter.
2. Häll smeten i en bakpappersklädd ugnsplåt med höga kanter. Grädda i 200 grader ca 30 minuter, tills ytan är vackert brun.
3. Ät t.ex. tomater och grynost till så får du ett gott och hälsosamt mellanmål som du står dig länge på.