måndag 31 maj 2021

Proteinrika brunchmuffins (G)




Vi skördade årets första spenat i växthuset senaste vecka. En liten del fick åka ner i muffinssmeten och resten doppade jag snabbt i kokande vatten, sköljde under kallt rinnande vatten, kramade ur så mycket vatten jag kunde och formade till stora bollar. Bollarna åkte sedan i frysen. Muffinsen saknar mjöl - de är alltså glutenfria, men innehåller mycket ägg och lite ost. För övrigt kan man smaksätta dem som man vill. Allt är möjligt. De är ganska mättande och du kan ersätta lunchen med 2-3 st.



För 10 till 12 muffinsar behövs:

Muffinsformar i papper/non-stick muffinsplåt

1 röd paprika, i små tärningar

2 vårlökar i bitar

6 ägg

1-2 nävar spenat (kan naturligtvis ersättas med annat grönt såsom nässlor, kirskål, örter)

1 dryg dl riven ost , gärna cheddar

salt enligt smak och tycke

några droppar sriracha-sås eller annan kryddning


Lägg paprikan och vårlöken i en bunke. Skölj spenaten och hacka den grovt innan du lägger också den i bunken. Knäck ner äggen och tillsätt salt. Blanda väl. Blanda sedan ner osten i smeten. Till sist den smaksättning du väljer: sriracha, curry, ras-el-hanout, gurkmeja eller någon annan favorit.

Värm ugnen till 200 grader. Smörj muffinsplåten med lite olja med hjälp av hushållspapper. Häll smeten i hålen/muffinsformarna och grädda i ca 15-20 minuter.





onsdag 26 maj 2021

Kikärts- och kirskålsgryta med Mellanösterntwist

 

Kirskålen frodas hos oss och förutom att den är god tycker jag den är ganska vacker. Och som tur är har den inte tagit över herraväldet på gräsmattan och i trädgården, utan breder snällt ut sig enbart i skogsbrynet. Jag är dålig på att använda nässlor i matlagningen, fast de också finns i överflöd. Men kirskålen däremot, kanske för att den inte sticks och bränner, använder jag i sallader, omeletter, gratänger, pajer, pesto och grytor. Plocka bara de minst bladen, dvs. de som just håller på att slå ut (se bilden). De stora smakar nämligen inte så bra. 

I bloggarkivet finns detta recept på en god kirskålspaj. Där använder jag färdig rågdeg, bekväm som jag är.

I dagens gryta finns förutom kikärter och kirskål lök, paprika, vitlök, grädde och lite trevliga kryddor. Grytan kan ätas som sådan med ett gott bröd eller som tillbehör till fisk, fågel eller kött.



Ingredienser:

2 gula lökar 

2-3 vitlöksklyftor

1,5 liter färska kirskålsblad

1 stor röd paprika

2 tsk spiskummin

2 tsk kardemumma

1-2 tsk sambal oelek

2,5 dl havregrädde

6 dl kokta kikärter

soja

1. Skala löken och skär den i tunna strimlor. Finhacka vitlöken. Stek på medelvärme i olja tills de mjuknar.

2. Tillsätt sköljd och hackad kirskål, strimlad paprika, spiskummin, kardemumma och sambal oelek. Låt steka tills kålen mjuknat.

3. Rör i grädden och tillsätt kikärterna. Låt alltsamman bli varmt. 

4. Smaka av med soja och eventuellt mer sambal oelek.




onsdag 19 maj 2021

Linsterrin med svamp



Den här mättande och hälsosamma vegetariska terrinen är lika god varm och kall, men kylskåpskall är den ingen smaksensation. Jag föredrar att äta terrinen ljummen. Jag använde torkade svampar i stället för färska champinjoner och bytte också ut fullkornsbrödsmulorna till panko ströbröd. Terrinen kan ätas som ensam rätt tillsammans med en fräsch grön- eller tomatsallad, men passar också som tillbehör till grillat. Receptet är taget ur "Ruokaa rakkaudella Saarenmaalla" (Sikke Sumari).


 

Ingredienser:
175 g röda linser
2 1/2 dl vatten (jag behövde drygt 3 dl)
1 lagerblad (använde lite fler)
125 g riven ost
1 gul lök
4 rivna vitlöksklyftor (eller enligt smak och tycke)
50 g champinjoner (eller andra svampar) i bitar (jag använde 2 nävar torkad blötlagd svamp: trumpet, trattkantarell, Karl Johan)
2 skivor fullkornsbröd utan skal, smulat (jag använde i stället 1/2 dl panko, japanskt ströbröd)
2 msk citronsaft
3 msk hackad bladpersilja, också mejram, oregano eller timjan passar
1 ägg
salt och svartpeppar
smör till formen




1. Förvärm ugnen till 190 grader. Skölj linserna. Lägg linserna, vattnet och lagerbladen i en medelstor kastrull, koka upp och låt sedan linserna puttra utan lock tills allt vatten har avdunstat, dvs. ca 20 minuter eller tills linserna är mjuka.

2. Häll linserna i en skål och låt svalna. Blanda ner osten, den hackade löken och vitlöken, svampen (jag stekte min svamp först), brödsmulorna, citronsaften, de hackade örterna och ägget. Smaksätt med salt och peppar och kolla att allt är väl blandat. Avsmaka.

3. Smöra en avlång form. Jag valde att lägga i bakplåtspapper, som jag penslade med smält smör. Häll blandningen i formen. Grädda utan lock i 45-60 minuter, tills ytan är gyllenbrun. Låt svalna i formen.

4. Lägg terrinen på en salladsbädd och servera osmaksatt yoghurt, blandad med färska örter, valnötter, honung, citron och nötolja till. 








söndag 9 maj 2021

Vårig sparrisdelikatess

 


Landebistros bästa säsongmat just nu är nog sparrisen. Vi gillar både grön och vit sparris, den sistnämnda är lite lyxigare och mjällare i smaken. Den gröna kan vanligtvis tillredas med skal och blir godast när den rostas i ugn, på grillen eller i grillpanna. Passar som tillbehör till allt. Sparrisrisotto är också otroligt gott. Den vita sparrisen är lite knubbigare och måste skalas noggrant innan tillredningen. Smaken är mer förfinad än hos den gröna och jag tycker den vita passar bäst som kokt tillsammans med en god sås. Min inspiration hämtade jag från @swedishfoodie på Instagram. Inga exakta mått anges, så använd de egna smaklökarna!

1 bunt vit sparris (räcker till 3-4 förrätter)

vatten

citron

smör

salt

schalottenlök

vitt vin

fiskfond

tjock grädde

fiskrom

gräslök

körvel/krasse



1. Skala sparrisen med en potatisskalare och avlägsna den hårda nedre delen. Häll vatten i en stor stekpanna/traktörpanna, pressa i lite citronsaft, en stor klick smör, en nypa salt och låt det koka upp innan du lägger i sparrisen. Låt sparrisen sjuda några minuter tills den känns mjuk men fortfarande är spänstig.

2. Smält en klick smör i en kastrull och fräs hackad schalottenlök i ett par minuter. Häll i vitt vin, några droppar fiskfond och lite tjock grädde. Sjud tills hälften återstår. Vispa för hand ner rumsvarmt smör lite åt gången tills såsen är krämig. Det behövs en hel del smör så snåla inte! Smaksätt med några stänk citronsaft och lite salt.

3. Rör ner valfri fiskrom och hackad gräslök i serveringsögonblicket. Häll såsen över sparrisen och garnera med körvel eller krasse.

Bon appétit!

Under etiketten "sparris" till höger finns mina tidigare favoritrecept med sparris.