onsdag 28 april 2021

Ceviche à la Vappu Pimiä



Ingenting passar väl bättre så här på tröskeln till Valborgsfirandet än Vappus finfina recept på ceviche. Och extra lyxigt smakar den om du lyckas göra den på nyfångad färsk fisk. Vi hade turen att få lite gös i näten så jag gjorde cevichen på gös, men sik går absolut lika bra. Vappus hemlighet är att använda Kikkomans Ponzusojasås som innehåller mycket umami; antingen Ponzuchili eller Ponzucitrus. Det resulterar i en ceviche åt det asiatiska hållet i stället för den traditionella peruanska.

Ingredienser för 4 förrättsportioner:
2-3 gös- eller sikfiléer utan skinn, ca 400 g
6-8 msk Kikkomans Ponzu citrussojasås/Ponzu chilisojasås
2 citroner
2-3 lime
1 rödlök
1 röd färsk chili
1 kruka koriander
salt
svartpeppar
1 mogen avokado
1-2 tomater

1. Avlägsna benen från filéerna (jag brukar använda pincett). Skär filéerna i munsstora bitar.

2. Strö salt över fisken, fisken ska vara ganska salt.

3. Pressa över citron- och limesaft samt 3 msk Ponzusås (syran från citrusen tillreder fisken).

4. Täck över fisken och flytta den till kylskåpet. Gör detta åtminstone 2 timmar innan serveringen, men den kan gott och väl gotta till sig ännu längre.

5. Finhacka chilin. Använd också fröna eller mer chili om du gillar stark chilismak. Finhacka också koriander och lök. Tärna tomater och avokado.

6. Ta fisken från kylen och blanda den med koriandern, löken, chilin, tomaterna och avokadon. Avsmaka med salt, peppar och Ponzusås.

7. Jag serverade cevichen med rågchips och skärgårdslimpa. Vappu föreslår nachos. I glasen häller jag bubbel.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar