Familjens nya favorit som åkte direkt upp på topp tre listan! Fantastisk smak av teriyaki-marinaden som också innehöll yuzu, sesamolja, färsk ingefära och honung. Köttet halstras, kyls ned och marineras innan det skärs upp i tunna skivor. Jag använde ytterfilé av nöt, men gillar du inte kött kan du i stället använda lax eller tonfisk. Tatakin kan med fördel serveras som en förrätt tillsammans med teriyakimajonnäs och lite grönsaker eller sallad. Jag valde att göra en japansk okonomiyaki till tatakin. Och det var ett ypperligt val, om än ganska mättande! Om du serverar den här kombon till förrätt så räcker det med en lättare huvudrätt.
För 4-6 portioner behövs:
400 g ryggbiff/ytterfilé av nöt
1 1/2 msk furikake/sesame togarashi/svarta och vita sesamfrön
svartpeppar från kvarn
salt
sesamolja och rapsolja till stekning
1/2 dl teriyakimarinad (recept nedan)
1. Klappa in köttet med furikake och svartpeppar. Salta köttet runtom.
2. Hetta upp en stekpanna och häll i lite sesamolja och rapsolja. Stek köttet snabbt på båda sidor (ca 2 min/sida) så att det får en fin stekyta. Lägg åt sidan och låt svalna.
3. Lägg köttet i en plastpåse och häll på 1/2 dl teriyakimarinad. Låt köttet marinera i kylen i 2- 3 timmar.
4. Ta upp köttet från marinaden och skiva det i mycket tunna skivor. Bäst går det med maskin.
Teriyakimarinad:
1 dl Kikkoman Teriyakimarinad
1 tsk sesamolja
1-2 tsk färsk riven ingefära
1 tsk yuzu
1 tsk honung
Riv ingefäran i en skål. Blanda ihop med de övriga ingredienserna till marinaden. En sats marinad räcker till 800-900 g kött.
Teriyakimajonnäs:
1 dl majonnäs
3 tsk teriyakimarinad (från flaskan)
1 tsk färsk riven ingefära
några droppar tabasco
Rör ihop majonnäsen med teriyakin och ingefäran. Smaka av med lite tabasco.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar