Curry ihop med fänkål och fisk är en väldigt lyckad kombo. Precis som Myllymäki säger i sin kokbok "Myllymäkis menyer". Lite lök, vin och grädde fulländar den snabblagade rätten.
Ingredienser för 4 portioner:
500 g abborrfilé, byxad
1 msk gul curry
1 dl matolja
1 fänkålshuvud, tunt hyvlat (på mandolin)
1 gul lök, finskivad
2 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1/2 dl finstrimlad färsklöksblast eller salladslök
vetemjöl till panering
smör till stekning
salt
1. Fräs curryn i oljan på låg värme 2 minuter. Ställ åt sidan.
2. Lägg den skivade fänkålen i isvatten 10 minuter.
3. Vänd abborrfiléerna i mjöl på ett fat och krydda med salt.
4. Klicka rikligt med smör i en stekpanna och stek filéerna gyllene på båda sidorna. Tillsätt löken och låt den mjukna något. Tillsätt vinet i pannan och låt det koka in. Häll i grädden och koka ihop till en fin sås. Smaka av med salt.
5. Häll vattnet av fänkålen och toppa pannan med curryolja, fänkål och färsklöksblast vid serveringen.
Vintips:
Det tyska torra rieslingvinet på bilden har blivit en av våra favoriter till fiskrätter. Det passar också fint till skaldjur. En doft av citrus och äppel kan förnimmas när man häller det i glaset. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av äpplen, ananas, honung, nektarin och citron. Prisvärt för 13 euro.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar