tisdag 26 februari 2019

Lak- och laxgryta + vintips




Jag passade på att göra den här lakgrytan för en tid sedan då det kryllade av fina lakar i Åbo Saluhalls fiskdisk. De var färdigt flådda så det betydde minimalt med besvär vid tillagningen. Jag hade en bit lax och grönsaker hemma och sluträtten blev den här grytan. Riktigt härlig vintermat!

Ingredienser till buljongen:
1 hel flådd lake
1 gul lök i skivor
4 lagerblad
10 st svartpepparkorn
havssalt
fänkål; färsk eller torkade frön
ca 1 liter vatten

Stycka laken i mindre bitar så den ryms i kastrullen. Koka den mjuk i buljongen med kryddorna. Sätt också med huvudet. Ta upp lakbitarna och sila buljongen. Använd den i grytan.

Övriga ingredienser:
ca 250 g lax i bitar + köttet från den kokade laken
2 msk fiskkrydda (använde ekologiska ADD:WISE)
4 potatisar i bitar
1 batat i bitar
det gröna av en purjolök
1/2 stor fänkål i bitar
2 blad grönkål, rivna
smör/olja att bräsera grönsakerna i
fiskbuljongen du kokade/ fiskbuljongtärning eller fiskfond + vatten
svartpeppar
dill

(Maizena)
räkor

Krydda laxbitarna med fiskkryddan och salt. Sväng runt grönsakerna i smöret/oljan några minuter och häll sedan på fiskbuljongen. Krydda. När grönsakerna känns mjuka så tillsätter du laxbitarna och låter dem koka sakta ca 3 minuter. Sätt till det färdigkokta lakköttet och lite skalade räkor om du vill lyxa till grytan. Avred med Maizena om du vill ha ett tjockare spad. Strö över rikligt med färsk dill!






Vintips: Kungfu Girl är en gammal bekantskap, med härligt fruktig och fräsch doft och smak. En torr Riesling från USA, som passar både som sällskapsdryck och i synnerhet till (asiatiska) fisk- och skaldjursrätter. Ypperligt sushivin. Kom ihåg att servera det väl kylt! Pris: ca 16 euro.


söndag 24 februari 2019

Kikärtshummus med sting



Underbara skrynkliga kikärter är en av basvarorna i mitt skafferi. Jag använder en burk färdigkokta kikärter när jag snabbt vill få en proteinrik sallad på bordet, men när jag har gott om tid tar jag råa och lägger dem i blöt över natten (som när man gör ärtsoppa) och kokar dem sedan i nytt fräscht vatten i ca en timme. De ska kokas riktigt mjuka … de blir ändå inte mos. Sedan djupfryser jag dem i lite av kokvattnet i portionspåsar för att snabbt kunna tina dem vid behov. Jag testade också att göra chokladmousse, där jag använde kokspadet i stället för äggvita, men den varianten fick inte godkänt.

Kikärterna kan användas till det mesta: sallader, soppor, falafel, grytor, curry, rostade i ugn som snacks och i hummus. De är fullproppade med protein, folsyra, järn och fiber. Så sätt i gång och mumsa i dig kikärter om du inte redan gör det!



Kikärtshummus

ca 300 g kokade kikärter + lite kokspad
2-3 msk Tahini (sesampasta)
saft av en halv citron
1 tsk Harissapulver/Pimentón
1 tsk gurkmeja
salt enligt egen smak
1 msk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 näve spenatblad
olivolja/ekologisk rapsolja
(sesamolja)

1. Häll kikärterna + lite spad eller vatten i en mixer och mixa dem lätt.
2. Sätt till tahini, citronsaft, vitlök, kryddor och salt och fortsätt mixa. Tillsätt lite olja i taget tills konsistensen blir jämn och krämig. Smaka av och krydda mer om det behövs. Jag mixade ner spenaten till sist.
3. Jag hällde på lite sesam- och rapsolja och smulade över lite grönkålschips och garnerade också med lite extra kikärter och Harissapulver.
4. Servera med ett gott bröd eller som dip till grönsaker. Hummusen gör sig också bra som tillbehör på en buffé till exempel.


Kommentar: Du kan smaksätta hummusen med dina egna favoritkryddor och grönsaker. Det gäller bara att vara kreativ och experimentera sig fram! Snåla inte på saltet och kryddorna för kikärterna i sig är nötaktigt milda i smaken.

onsdag 20 februari 2019

Fluffig ugnspannkaka med bacon



Vad skulle vi ta oss till utan ägg? Åtminstone i mitt hushåll är förbrukningen stor, fast bakning inte hör till mina favoritsysslor. Världens lättaste sak är ju att koka eller steka ägg till frukost, lunch eller kvällsmål om man inte har något annat hemma. För att inte tala om goda omeletter, crêpes eller plättar/pannkakor. I hundgröten åker det också ner ett antal. Den här ugnspannkakan pöser vackert i ugnen och baconet kan bytas ut mot grönsaker, fisk eller kyckling om man råkar ha sådana rester i kylen. Smakar bra efter en dag av utomhusaktiviteter så här i sportlovstider … eller kanske till helgens härliga brunch?

Till en ugnsform behöver du:
1 paket bacon
4 ägg
5 dl mjölk
2 dl smetana/crème fraîche
ca 3 dl vetemjöl
1 tsk libbsticks/örtsalt
1/2 torkad chili, söndersmulad utan frön
1 msk chimichurrikrydda/valfri örtkrydda (jag använde ADD:WISE)
vitlökspulver

1. Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut baconskivorna på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt. Ställ in plåten i ugnen i 5-10 minuter, tills baconet är krispigt. Låt det rinna av på hushållspapper och klipp/bryt det sedan i lämpliga bitar.

2. Vispa ihop ägg och mjölk och sätt till smetanan. Blanda ner mjöl, kryddor (enligt egen smak) och baconet och häll smeten i en smord ugnsform.

3. Grädda pannkakan i 200-225 grader i ca 30 minuter. Den sjunker ihop något när den kallnar. Servera med en grönsallad och tomater till exempel.

Om du vill undvika mjöl kan du göra den här ugnsomeletten i stället








söndag 17 februari 2019

La Maison Arabe, Marrakech - cooking class



Spices, herbs, vegetables, fruits, oils, wines, salads, fragrancies, pastries, genuine places and humble people. What an interesting and appealing city! Marrakech actually put a spell on me and I'm determined to go back for more!




 My cooking class took place in La Maison Arabe, which is the oldest restaurant in Marrakech and also the pioneer in arranging cooking classes. It's a beautiful hotel (riad style) with 26 rooms and a swimming-pool. We didn't stay in this hotel but we had a lovely dinner there one night (more about that in a later post) and it was then that I decided to book a 4-hour cooking class. No regrets at all, everything was well structured, the kitchen extremely tidy and the dada's advice easy to follow due to big screens in front of you. A "dada" is the family's guardian angel and kitchen queen, who knows all the traditional recipes and at the right moment passes them on orally to new generations. She is a very highly esteemed and important woman … as you can imagine.







We were 15 participants during this morning's cooking workshop: France, Germany, Italy, USA, Mexico, India, UK and Finland were represented. Mohammed, professor of English, gave us a brief lecture about different Moroccan spices and their use and benefits. Spices in Morocco are largely used as medicine. And when it comes down to cooking: use them freely and combine them to your own liking. Food without spices is bland and dull. Then followed a crash course  in how to make "thé à la menthe marocain". Easy but takes about 10 minutes. National drink I would call this refreshing Moroccan mint tea.






We also visited the block's bakery, quite an interesting and important place. Whoever lives in the block can bring their bread dough prepared at home and the "Baker" bakes it in his big oven. Then you pick up your bread later when it's convenient for you and give the man a few coins in return. Clever system that seems to make everybody happy.




We prepared a menu with two salads, one main and one dessert.
The  chicken tagine we made for the main course contained different spices, herbs, preserved lemons and green olives. It was easy to make and it tasted divine. I haven't been a fan of preserved lemons but this recipe was an eye-opener ... I think I'll have to make a jar the sooner the better. We used the following recipe for the tagine. And if you haven't got a tagine you can use a "Creuset pot" Mohammed told us!

Chicken tajine/tagine (2 persons)

Preparation time: 15 minutes
Cooking time: 45 minutes

Ingredients:
500 g whole chicken (cut into large chunks), we used two whole breasts per person
1/2 red onion (finely chopped)
1/2 preserved lemon
10 purple or green olives
2 - 3 garlic cloves (finely chopped)
1 tbs parsley (finely chopped)
1 tbs cilantro (finely chopped)
2 tbs olive oil
1 tbs smen/ghee (clarified butter)
water

Spices:
1/2 tsp black pepper
1 tsp ginger powder
1 tsp turmeric powder
a pinch of saffron threads
(harissa powder)


1. Cut the preserved lemon in half and separate the flesh from the peel. Set the peel aside and finely chop the preserved lemon pulp.
2. Place the chopped lemon pulp in a tajine, casserole or large heavy pot. Add the olive oil, clarified butter, garlic, parsley, cilantro, all the spices and a cup of cold water. Mix well.
3. Add the chicken pieces to the tajine and pierce them with a sharp knife so that they absorb the spices. Mix all the ingredients until the chicken pieces are well coated with the marinade.
4. Add the finely chopped onion to the tajine. Mix well.
5. On low heat, sear the chicken pieces for 15 minutes. The tajine lid should be on to keep the moisture in, otherwise the chicken pieces will dry out and stick to the bottom of the pot. Turn each piece of chicken over and add a bit of water if necessary.
6. After 15 minutes, add 1 cup of cold water. Increase the heat to medium, cover the tajine and bring the cooking juices to a boil. Cook, covered, for 30 minutes or until the chicken is done. Check on the chicken from time to time and add water if necessary. There should always be enough sauce at the bottom of the tajine so the meat doesn't burn.
7. Once the chicken is done, taste the sauce and adjust the seasoning.
8. Add the lemon peel and olives to the tajine. Continue cooking, uncovered, for a few minutes, until the sauce slightly thickens. Serve hot with crusty bread.















Tajine/tagine = the name for the North African cooking ware with the conical lid as well as the stew-like food prepared in it.




As I had expressed my wish to buy the famous Argan oil, our guide Ahmed took us the souk, where you can buy anything. Argan oil is sold everywhere but he was precise about where you should go to buy it in order to get the real thing: an Argan oil factory. There we had the chance to see how the women opened the nut kernels and processed the oil by hand. No machines can do this. There are differently scented argan oils for cosmetic purposes (we got to try them all!) and then the roasted argan oil for culinary use. Beware of the cheap fake oils that are sold in supermarkets or elsewhere! 









 Obviously Finnish people don't dare or aren't interested in flying to Marrakech, because the plane was only about half full both ways. Air Norwegian flies from Helsinki to Marrakech every Saturday (at the moment) and the flight only takes about five hours. Budget price. And not once did we hear a word of Finnish in the streets. 

The temperatures during the day (in early February) were between 20 and 28, the nights were quite cold: 2-8 degrees. For the Moroccans it's still winter but for us Nordic people lovely summer weather. I'm not that interested in experiencing their summer with temperatures up to 50 degrees C!

The second language in Morocco is French, but if your French is lousy or non-existing you'll manage in English in a lot of places. We used private guides (not expensive) who showed us places of interest (both walking tours and car excursions).

More Moroccan recipes and restaurants in up-coming posts.



The impressive Atlas mountains in the background.





onsdag 13 februari 2019

Tomattorn med tonfisk och mozzarella




När du snabbt vill fixa en läcker, god, hälsosam och vacker förrätt  eller lätt lunch ska du testa de här fyllda tomaterna med en grönsallad till. Så enkelt och vansinnigt gott. Lite sommarfeelis på köpet! Lämna bort tonfisken om du vill ha en vegetarisk rätt. Jag använde mina favorittomater: grönaktiga stora tomater som heter Sweet Marmande. Låt inte den gröna färgen avskräcka dig: välj sådana exemplar, vars skal är rödflammigt, för de har en intensivare smak.

För 2 personer:
2 stora tomater
1 boll buffalomozzarella
1 burk tonfisk/varm- eller kallrökt lax/fiskrester
torkad örtkrydda enligt eget val - jag använde ADD:WISE pesto och chimihurri krydda
salt och svartpeppar
oliv- eller rapsolja - jag använde ADD:WISE organisk dressing med örter och ingefära
kapris
blandad sallad

Skär varje tomat i tre lika stora delar. Salta och peppra dem. Skär mozzarellan i 4 lika stora skivor. Salta och peppra dem också. Bygg upp tomatförrätten direkt på serveringstallrikarna. Placera lite tonfisk och en mozzarellaskiva på den understa tomatdelen och garnera med kapris, örtkrydda och salladsblad. Placera den mellersta tomatskivan bredvid på samma tallrik och lite tonfisk utanpå. Sedan en mozzarellaskiva, örtkrydda och kapris (eventuellt lite mer tonfisk)och sätt på tomatens hatt. Se bilden. Drizzla lite olja över. En fräsch och krispig grönsallad är god till.










Ett annat hälsosamt recept med varma quinoafyllda tomater finns här

söndag 10 februari 2019

Jamies ugnsrostade misoglaserade aubergine



Aubergine hör till mina favoriter, men jag vet att många tycker den är svår att tillaga. Det viktigaste är att ha tålamod att låta den stå inne i ugnen tillräckligt länge så att den säkert är genommjuk, annars har den en gummiaktig konsistens som inte alls är tilltalande. 
Här skär man snitt i auberginerna, marinerar dem med en pasta på vitlök, ingefära, chili, salt och olja och rostar dem långsamt i ugnen. Sedan breder man på en underbar blandning bestående av tamarind, honung, miso och vatten och sätter in dem på nytt i ugnen för att karamelliseras. Avslutningsvis vårlök, koriander och lime och du har en ljuvlig vegetarisk rätt. Receptet är Jamie Olivers. 


Ingredienser för 4 portioner:
2 auberginer (jag fördubblade receptet och använde 10 babyauberginer; finns i etniska mataffärer)
2 små gröna chilin
en halv knippe koriander
4 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 lime
4 vårlökar
200 g körsbärstomater (på kvist)
(nöt)olja

Till glaseringen:
1/2 tsk honung
3 msk vit Misopasta
1 msk tamarindpasta



1. Värm ugnen till 180 grader. 

2. Skala ingefäran och vitlöken och skär chilin i tunna skivor. Gör snitt i auberginerna med en liten vass kniv.

3. Riv ingefäran och mosa den med vitlöken, chilin och lite salt i en mortel tills du har en tjock pasta. Blanda i en aning olja så att blandningen blir lite lösare. Massera in pastan på och i snitten i auberginerna.

4. Placera auberginerna på en ugnsplåt/i en ugnsform, fördela kvisttomaterna runt omkring och ställ i ugnen i ca 40-60 minuter. tills auberginerna är riktigt mjuka. Vänd dem några gånger medan de står inne.

5. Medan auberginerna steks i ugnen, putsar och skivar du vårlöken och hackar grovt både korianderstjälkarna och bladen. Lägg dem i en skål och pressa över limejuicen och blanda om.

6. Glazen: Blanda ihop tamarind, honung och miso och sätt till vatten så att du får en tjock glaze. Ta ut aubergineplåten efter 40-60 minuter (kolla att auberginerna faktiskt är riktigt mjuka också inuti) och fördela misoglazen över dem. Höj ugnstemperaturen till 200 grader och ställ in auberginerna att karamelliseras i ca 15 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna en aning.

7. Avlägsna stjälkarna och skär auberginerna i mindre bitar. Blanda ner vårlök-korianderhacket och servera. Jag strödde lite smulad fetaost över för jag tyckte att rätten blev ännu smarrigare då. Jamie använde ingen ost i receptet.