söndag 2 september 2018

Jamies fänkål med vitlökssmör och vermouth



En fantastisk rätt, som är lätt och smakrik och passar oerhört bra till kött och fisk. Ugnen sköter det mesta av jobbet. Fänkålen verkar gilla vitlök, smör och vermouth. Om du inte har vermouth i skåpet så går det bra med vitt vin. Smaken blir inte riktigt densamma men god ändå. Jag har också blandat vitt vin och marsala när vermouthflaskan varit tom. Glöm inte bakplåtspappret för där gömmer sig hemligheten bakom de härliga smakerna.

Ingredienser för 4 portioner.
3 fänkålshuvuden
1 vitlöksklyfta, tunt skivad (jag använde 3 st, tycker det behövs, vitlöksvän som jag är)
3 stora smörklickar
1,5-2 dl vermouth/vitt vin
salt
nymalen svartpeppar

Värm ugnen till 220 grader. Ta bort missfärgade blad på fänkålen och skiva fänkålsstjälkarna fint, men spara bladvipporna. Skiva fänkålen från toppen till roten i ca 4 delar eller flere. Ju tunnare du skivar den, desto snabbare blir den klar i ugnen. Lägg alla ingredienserna utom bladvipporna i en ugnsfast form. Riv av en bit bakplåtspapper, blöt det under rinnande vatten och gnugga det så att det blir mjukt. Lägg det tätt över och runt fänkålen, inte själva formen. Det gör att fänkålen bakas och ångas samtidigt - gör det helt enkelt "förbannat gott" (Jamies eget uttryck)! Baka i ugnen i ca 30 minuter tills fänkålen är mjuk. Strö över bladvipporna och lite flingsalt och servera.









Jag har tidigare gjort en supergod fänkålsrisotto, som du kanske vill testa om du gillar fänkål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar