torsdag 3 maj 2018

Sparris med schalottenlöksås



Här har jag använt grekisk vit sparris men lika bra går det förstås med grön sparris. Såsen innehåller schalottenlök, vitlök, balsamico och rapsolja och tack vare balsamicon får den ett piggt sting som förhöjer sparrisens mjällhet. En skiva lax eller parmaskinka till fullbordar helheten. En underbar förrätt för sparrisfantasterna.

Ingredienser för 2 personer:
1 bunt färsk sparris
4 små finhackade schalottenlökar
2 små finhackade vitlöksklyftor 
1/2 tsk socker
1/4 dl röd balsamico
ca 1/2 - 1 dl kallpressad rapsolja/olivolja
svartpeppar
salt

1. Börja med såsen. Sautera lökhacket i lite olja, sätt till sockret och balsamicon och reducera till ca hälften. Låt svalna och tillsätt oljan. Salta och peppra enligt smak och tycke. Servera med den varma sparrisen.

2. Skala sparrisen och skär bort ca 2-4 cm av stammen. Skala inte knopparna. Koka sparrisen i 1 liter vatten smaksatt med 1 msk salt och 1 bit socker i ca 2-3 minuter. Sparrisen ska vara al dente, inte för mjuk. Låt sparrisen rinna av på en handduk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar