fredag 26 januari 2018

Broccoli med asiatisk dressing



Broccolin är tydligen en mycket effektiv liten hälsobomb. Efter lite googlande konstaterar jag att den åtminstone besitter följande egenskaper: förhindrar vätskesamling i kroppen, minskar ledproblem, motverkar cancer, minskar anemi, bra för hjärtat, hjälper vid matsmältningen, motverkar depression och förbättrar utseendet. Dessutom innehåller den stora mängder C-vitamin och förstärker därigenom vårt immunförsvar. Kom ihåg att ångkoka den och inte koka i vatten eftersom den förlorar en del av näringsämnena vid höga temperaturer.

Ingredienser:
1  broccolihuvud med stam

Dressingen:
1 msk sesamolja
1 msk fisksås
3 msk sweet chilisås
2 stora rivna vitlöksklyftor
saften från en halv lime
1 msk sesamfrön

Dela broccolin i buketter. Skär stammen i runda skivor. Stammen är nästan det godaste tycker jag. Ångkoka broccolin tills den är mjuk, ca 5 minuter. Blanda alla ingredienser till dressingen och häll över den färdigkokta varma broccolin. Eventuellt lite chilisalt eller flingsalt som avslutning. Rätten kan mycket väl ätas kall.




Broccolini (smala långa broccolin) blir också fantastiskt smarriga om du tillreder dem enligt Tomi Björck. Receptet finns i detta inlägg
http://forreliini.blogspot.fi/2016/11/kycklingburgare-asian-style.html


Trevlig helg! 
Detta torra bubbel passar förutom att inleda helgen med också perfekt till asiatiska smaker. Sumarrocca Brut Nature Cava är namnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar