onsdag 31 januari 2018

Morotskaksbollar



När jag blir sötsugen njuter jag vanligtvis av en (?) bit mörk choklad (70 eller 80 %). Jag bakar väldigt sällan, kanske för att jag vet hur farligt socker är för kroppen och hälsan. Härom kvällen tog sötsuget över just när jag höll på att bläddra i K-butikens gratistidning K Mat. Där hittade jag receptet på de här morotskaksbollarna. Eftersom jag hade alla ingredienser hemma satte jag i gång matberedaren, formade bollarna och satte in dem i kylskåpet. Snabbt och enkelt. Jag ökade på mängden kryddor i receptet och det behövdes. Mycket goda små morotsbollar som passar när som helst på dagen när du känner suget komma.


28 st enligt receptet (20 st, mina bollar var kanske större)

200 g morötter
6-8 färska dadlar (7)
2 dl glutenfria stora havregryn ( normal storlek)
1 dl solroskärnor (1/2 dl solroskärnor + 1/2 dl pinjenötter)
1/4 tsk ingefära (1 tsk)
1/2-1 tsk kanel (1/2-1 msk)
1/2 tsk rivet apelsinskal (1/2-1 msk)

(lite olja)
ca 1 dl kokosflingor att rulla bollarna i (krossade salta jordnötter, krossad mörk choklad)



1. Skala och riv morötterna fint (grovt). Avlägsna dadlarnas kärnor.

2. Kör de rivna morötterna, dadlarna, havreflingorna och solrosfröna till en fin massa med en stavmixer. (Jag rekommenderar att använda en matberedare i stället.) Smaksätt med ingefära, kanel och rivet apelsinskal. Tillsätt en skvätt olja om massan känns för torr.

3. Rulla små bollar av massan med fuktade händer. Rulla bollarna i kokosflingor och låt dem stå i kylskåpet. I kylskåp håller de några dagar.

Om du tycker om lite hälsosammare godis så finns här recept på en härlig liten brownie.

http://forreliini.blogspot.fi/2016/11/brownie-med-dadlar-och-avokado.html









Solig hundpromenad i dag. Assistenten och jag njuter av den fina dagen. Hoppas solen skiner på dig också!

måndag 29 januari 2018

Helstekt kalventrecôte & grönsakstillbehör



När jag ska bjuda på middag för många tycker jag det är fiffigt att helsteka en köttbit och sedan skära den i lämpliga skivor. Jag binder alltid upp den för att få en jämn bit som det blir snyggare skivor av. En stektermometer är nödvändig så slutresultatet blir perfekt. Av den goda skyn som bildas gör jag en sås. Några grönsakstillbehör får ge färg åt maten samt stå för det hälsosamma. 

Köttet: Familia ljus kalventrecôte i bit , drygt 1 kg
några lökar i klyftor
(vitlök)
salt och svartpeppar
smör

Bind upp köttet till en så jämn bit som möjligt.  Salta och peppra och bryn i smör på alla sidor. Låt lökklyftorna steka med. Flytta allt till en ugnsform och stick in en köttermometer i mitten. Koka ur stekpannan med lite vatten och häll det i ugnsformen också. Om du har lite överlopps vitt vin kan du gärna använda det. Sätt  in formen i 150 grader varm ugn och låt stå inne  tills termometern visar 54-56 grader. Ta ut och låt köttet stå övertäckt på varmt ställe i åtminstone 15 minuter. Avlägsna snöret och skär snygga skivor av entrecôten. Sila skyn (inte nödvändigt) och smaksätt med lite fond och red av med Maizena om du vill ha en tjockare sås.






Polkabetor i salviasmör: Ugnsstek klyftade, saltade och pepprade polkabetor i 200-225 grader tills de känns mjuka. Smält och bryn smör i en kastrull och sätt till salviablad mot slutet. Bladen blir friterade och jättegoda. Blanda salviasmöret med de mjuka betorna. Salta och peppra om det behövs.



Lins- och grönsaksstomp:
400 g palsternacka
200 g morötter
1/2 rödlök
10 cm purjolök, det gröna
(gröna) kokta linser

Skär alla grönsaker i bitar och koka dem mjuka i saltat vatten/grönsaksbuljong. Häll av vattnet och mosa dem grovt (sätt till lite smör) och blanda med kokta linser. Kolla kryddningen.

Vill du i stället grilla biffar av entrecôte så har jag lyckats bäst genom att göra på följande sätt:



fredag 26 januari 2018

Broccoli med asiatisk dressing



Broccolin är tydligen en mycket effektiv liten hälsobomb. Efter lite googlande konstaterar jag att den åtminstone besitter följande egenskaper: förhindrar vätskesamling i kroppen, minskar ledproblem, motverkar cancer, minskar anemi, bra för hjärtat, hjälper vid matsmältningen, motverkar depression och förbättrar utseendet. Dessutom innehåller den stora mängder C-vitamin och förstärker därigenom vårt immunförsvar. Kom ihåg att ångkoka den och inte koka i vatten eftersom den förlorar en del av näringsämnena vid höga temperaturer.

Ingredienser:
1  broccolihuvud med stam

Dressingen:
1 msk sesamolja
1 msk fisksås
3 msk sweet chilisås
2 stora rivna vitlöksklyftor
saften från en halv lime
1 msk sesamfrön

Dela broccolin i buketter. Skär stammen i runda skivor. Stammen är nästan det godaste tycker jag. Ångkoka broccolin tills den är mjuk, ca 5 minuter. Blanda alla ingredienser till dressingen och häll över den färdigkokta varma broccolin. Eventuellt lite chilisalt eller flingsalt som avslutning. Rätten kan mycket väl ätas kall.




Broccolini (smala långa broccolin) blir också fantastiskt smarriga om du tillreder dem enligt Tomi Björck. Receptet finns i detta inlägg
http://forreliini.blogspot.fi/2016/11/kycklingburgare-asian-style.html


Trevlig helg! 
Detta torra bubbel passar förutom att inleda helgen med också perfekt till asiatiska smaker. Sumarrocca Brut Nature Cava är namnet.

onsdag 24 januari 2018

Food Pharmacys välkomstshot



Food Pharmacy är en bok som berättar om tarmfloror, goda bakterier, forskning och anti-inflammatorisk mat. Några recept finns också med. Den ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv. Skriven av konstnördarna Lina Nertby Aurell och Mia Clase. Food Pharmacy är också namnet på deras blogg. Professor Stig Bengmark  är anlitad som sakkännare. Denna shot är komponerad av honom och han lär ska dricka den varje dag. Den innehåller ganska mycket gurkmeja, som det kan vara svårt för kroppen att ta upp och därför är det bra att dricka den tillsammans med antingen svartpeppar, chili eller cayennepeppar som hjälper upptagningen. Testa den och bli lika upp över öronen förtjust i den som jag! Jag blev pigg som en mört! Och håll dig frisk hela vintern genom att dricka 1-2 små shotglas per dag! 

I shotten ingår:
1 dl valfri juice/vatten (jag pressade blodapelsin)
1 msk malen gurkmeja
1/4 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen kanel
1 knivsudd malen kryddnejlika
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
1 msk pressad citron (jag tog lime)

Blanda/mixa (jag använde stavmixer) alla ingredienser och drick 1-2 gånger om dagen. Den här mängden räcker till 4 små glas.







Skål! Tack för boken Krisse! Full snöstorm här. Yllesockorna på och mysdag med assistenten inomhus. Bra tillfälle att läsa gamla kokböcker och ta en gurkmejashot mellan böckerna. 

måndag 22 januari 2018

Mager laxsoppa med mersmak



En simpel, god, hälsosam, mager, snabb och lättfixad laxsoppa längtar jag efter ganska ofta. Min laxsoppa innehåller alltid mycket lax och lite mindre potatis. En god buljong med lite purjolök, rotselleri och morot i är A och O. Till sist en massa dill. Och en viktig grej: salta laxkuberna genast du skurit dem och låt dem stå och dra i sig saltet medan du skär potatis och grönsaker i bitar. Det blir så mycket godare. Om du vill kan du ha i en klick smör när soppan kokat färdigt, men det behövs egentligen inte. Mängderna i receptet är höftade, så det är fritt fram att öka eller minska på någonting.

Till en ca 10-liters kastrull behöver du:

800g-1kg benfri och skinnfri lax i kuber
salt
vitpeppar
ca 10 skalade potatisar i kuber
1-2 purjolökar i ringar
2-3 morötter i bitar
1 liten bit rotselleri i små bitar
ca 2-3 liter fiskbuljong
mycket färsk dill
(smör)

Salta laxkuberna och låt dem stå och dra i sig saltet medan du förbereder grönsakerna/rotsakerna. Koka upp buljongen. Jag brukar använda fiskspad + fiskfond på flaska eller fiskbuljongtärningar. Häll grönsakerna i den kokande buljongen. Låt koka tills de är nästan mjuka. Mängden fiskbuljong kan justeras enligt hur mycket spad du vill ha i din soppa. Sätt  till laxkuberna och låt koka med ca 5 minuter. Lite vitpeppar/svartpeppar från kvarnen. Ta bort från plattan och låt stå "och mogna" ytterligare 5 minuter. Kontrollera smakerna. Klipp ner dillen och tillsätt en klick smör om du vill. Du kan också låta var och en strö över sin egen dill så blir det fräschare.

Jag har tillrett lax på en mängd olika sätt tidigare i bloggen. Om du vill ha inspiration hittar du dem under Etiketter: lax. Trevliga stunder i köket!







Assistenten och hennes syster tackar aldrig nej till lite fisk efter sin länk. Du ser Landebistro i bakgrunden. Nu är det vinter några dagar även här i skärgården!


lördag 20 januari 2018

Nudelpuckar + riven ren med tillbehör



Den här mycket smarriga kombon hade jag totalt glömt bort. Men den var så god att den förtjänar ett inlägg. Jag hade gjort ett långkok på ren i slow cookern och efter att jag gjorde lite renrillette återstod ännu en hel del mumsigt fettfritt renkött.
Dessa nudelpuckar har jag gjort tidigare och gillar dem mycket mer än t.ex. hamburgerbröd. Jag använde fullkornsnudlar denna gång och det fungerade bra.

Till puckarna behöver du:
400 g nudlar
1 l hönsbuljong
1 dl sweet chilisås
0,5 dl soja
1 lime, saft och rivet skal
0,5 dl sesamfrön
1 ägg
peppar

1. Koka upp buljongen, sweet chilin, sojan och limen. Sätt till nudlarna och koka tills de är klara. Låt rinna av. Blanda ner ett rått ägg. 
2. Smöra en ugnsform och sätt ett bakplåtspapper i den och smöra det också. Strö sesamfröna på pappret. Häll i nudlarna och tryck till en jämn platta: ca 1,5 cm tjock. Placera en tyngd utanpå och ställ i kylskåpet en timme.
3. Skär/stansa ut 8 jämnstora delar av plattan. Stek nudelpuckarna knapriga i rypsolja och toppa med olika tillbehör. Använd tillbehör som du gillar.

Mina tillbehör:
riven ren
avokado
picklad rödlök
sallad
rucola
srirachamajonnäs
svartpeppar
(flingsalt)






 Lite svårt att äta men det får man stå ut med! 

Om du blev intresserad av recept med ren så kan du kolla dessa två:





torsdag 18 januari 2018

Laxrullar & lins-kaprisstuvning




En ypperlig festrätt att servera för ett större antal gäster. Fiskrullarna kan göras klara i förväg och sedan när gästerna anländer behöver du bara sätta in dem i ugnen i 10-15 minuter. Den gräddiga lins-kaprisstuvningen kan också förberedas i god tid. En magiskt god kombination som dina smaklökar kommer att minnas för evigt. Köp franska Puy linser om du har möjlighet, för de har en mycket bättre konsistens än alla övriga. Receptet är från Antti Vahteras bok "Hellan haltuun!" (på finska) med några små förändringar.

För 4 personer behöver du:

500 g skinn- och benfri lax
100 g parmaskinka (i receptet baconskivor)
100 g anjovisfiléer
150 g Buffalamozzarella
svartpeppar

Dela laxen i fyra bitar och krydda med lite svartpeppar. Placera anjovis och en skiva mozzarella på vardera sidan av laxen och rulla in i tunna skivor av parmaskinka.  Stek i ugnen i ca 10-15 minuter i 200 grader.

Gräddig lins-kaprisstuvning:

1,5 dl Puy linser ( 1 dl i receptet)
1 finfördelad schalottenlök (ingen lök i receptet)
2 dl havregrädde (vanlig grädde)
1 dl kapris
1 dl vattenkrasse eller annan mild ört
1 dl smetana
1msk Dijon-senap
cayennepeppar
svartpeppar

1. Koka linserna med löken i vatten i 15-20 minuter. De får inte bli för mjuka. Skölj dem i kallt vatten.
2. Värm grädden och lägg i linserna, kaprisen och senapen och låt koka upp. Blanda ner vattenkrasse (jag använde dill) och smetana och avsmaka med peppar.
3. Lägg upp fisken på linsbädden och dekorera med lite grönt. Jag smulade lite grönkålschips över härligheten.









Vi drack ett burgundiskt rödvin till. Välj helst ett medelfylligt rödvin eller ett vitt vin med lite karaktär; t.ex. en Riesling eller Gewürztraminer.

Smaklig måltid!


tisdag 16 januari 2018

Landebistros glutenfria favoritpizza



Det blev två stycken olika fyllningar denna gång: på ena halvan av ugnsplåten päron, chèvre, rosmarin och pinjenötter och på den andra sardiner i tapenade, färska tomater, chèvre och rosmarin. Bottnen är gjord på kikärtsmjöl, vatten och torkade örter och går snabbt att blanda ihop. Den här satsen räcker till en knapp ugnsplåt.

Till bottnen:
3 dl kikärtsmjöl
2 dl vatten
1-2 tsk pizzakrydda/torkade örter
lite salt (beroende på fyllningen du använder)

Blanda mjöl, vatten, örtkrydda och salt till en deg. Låt den vila i åtminstone 10 minuter. Bred ut degen på bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Fyllning 1:
chèvre i skivor
päron i skivor
färsk rosmarin
pinjenötter
svartpeppar

Fyllning 2:
chèvre i skivor
färska tomater i skivor
sardiner i tapenade
färsk rosmarin
svartpeppar

Placera ut fyllningarna på den förgräddade bottnen och ringla eventuellt lite olivolja över. Grädda i ytterligare 10 minuter. Skär i bitar och mumsa i dig.











Här på bloggen finns ytterligare två inlägg om kikärtsmjölspizzor. Kolla dem om du vill ha förslag på olika fyllningar:

http://forreliini.blogspot.fi/2017/01/pizza-pa-kikartsmjolsbotten.html

http://forreliini.blogspot.fi/2017/08/lite-halsosammare-pizzor.html

Har du märkt att du kan följa Landebistro genom att gilla vår Facebook-sidan? Vi finns också på Instagram.


söndag 14 januari 2018

Rödbetsrisotto med champinjoner



Jag odlar både rödbetor och polkabetor varje sommar för att kunna njuta av dem ännu på vintern. Eller egentligen är det min käre make "trädgårdsmästaren" som sköter odlingarna och ogräsrensningen medan jag koncentrerar mig på att få fram de bästa sidorna hos de vinröda skönheterna. Ugnsrostade betor är bland det godaste och hälsosammaste som finns, men man vill väl inte äta dem var och varannan dag så jag har testat en del olika grejs med betor. Recept finns på bloggen och du hittar dem under Etiketter, rödbetor.  Jag har faktiskt aldrig gjort rödbetsrisotto tidigare men den har funnits på min to do-lista ganska länge. Det här receptet är gjort enligt Kajsa Wargs "man tager vad man haver" metod. Gott blev det hur som helst!

Ingredienser för 4 personer:
2 små rödbetor
1 stor polkabeta
1 dryg liter hönsbuljong/grönsaksbuljong
1 schalottenlök
4 stora färska champinjoner
1 bit purjolök
1 stor vitlöksklyfta
olja
2 dl torr vermouth (Noilly Prat)
1 tsk libbstickssalt
1 tsk chilisalt
peppar
3 tsk zaatar kryddblandning (oregano, sumac och sesamfrön)
1 dl riven parmesan
chèvreost 
örter
2 dl risottoris
valnötter

1. Skala betorna. Grovriv dem. Hacka löken, champinjonerna (lämna 2 st till dekoration), purjon och vitlöken.

2. Koka upp vatten och smula ner buljongtärningarna eller använd egen buljong. Värm olja i en gryta och fräs de hackade grönsakerna snabbt. Du kan välja om du vill ha med den rivna rödbetan redan från början. Om du vill ha mer tuggmotstånd i din risotto sätter du till rödbetan  först efter ca 10 minuter. Krydda. Sätt till riset och fräs och rör tills risgrynen blir glansiga. Häll på  vermouthen och låt koka in. Häll på lite varm buljong i taget och rör hela tiden. Låt vätskan koka in förrän du tillsätter mer. Risotton är klar när riset är lite "al dente". Risotton bör vara ganska rinnig.

3. Rör ner parmesanen och eventuellt lite mjuk chèvre (eller smör) och avsmaka. Krydda enligt de egna smaklökarna. Jag stekte 2 skivade champinjoner i lite olja som jag dekorerade portionerna med. Jag grovhackade också lite valnötter som jag strödde på till sist. Och glöm inte att servera rödbetsrisotton med chèvreost i någon form. Du vet ju säkert att ingenting slår kombinationen rödbeta och getost! Lite grönt i form av örter eller salladsblad är också gott till.




Om du blev sugen på fler risottorecept så finns det ytterligare två stycken mycket smarriga här:


torsdag 11 januari 2018

Viltrulader med cidersås + vintips



En mycket läcker festrätt à la farmor, som kan förberedas några dar i förväg. Lite småpyssel krävs men det är ju bra terapi. Här samsas härliga smaker såsom vilt, kantareller, lök, bacon, äppel och senap. Jag gjorde ruladerna på hjortstek, som jag skar tunna skivor av då den var halvtinad. Med hjälp av en elskärare går det som en dans. På så sätt får man jämntunna skivor, som man sedan ännu bankar ut ytterligare. Till fyllningen kan du ta det du vill, men jag måste säga att denna kombo var mycket lyckad. Vanligtvis brukar jag göra en mustig rödvinssås till viltkött, men nu kokade jag ihop en sås på äppelcider och viltfond. Den blev fantastiskt god. Receptet kommer från Lena Holmsäter.

För 4 personer (jag hade en stor hjortstek på 1,2 kg så jag tredubblade receptet):

8 tunna skivor viltkött av innerstek eller rostbiff (ca 400 g)
olja och smör

Fyllning:
100 g bacon
1 lök
(vitlök)
100 g kantareller
smör
1 äpple
1 msk grovhackad persilja/timjan
salt 
peppar
1 msk Dijonsenap

2 dl viltbuljong(jag använde viltfond + vatten)
2 dl äppelcider

Till såsen:
1 lök
smör
1 dl spad från ruladerna
ca 1 tsk äppelcidervinäger
salt
peppar
maizenaredning

1. Skär tunna skivor av steken. Banka ut dem lite. Hacka baconet och stek det i stekpannan. Låt det rinna av på hushållspapper. Hacka löken, (vitlöken) och svamparna och fräs dem i smör. Blanda bacon, rivet äpple och persilja/timjan. Smaksätt med salt och svartpeppar. Bred senap på köttskivorna. Lägg på lite fyllning, rulla ihop och fäst med en cocktailsticka.

2. Bryn ruladerna i olje-smörblandningen i en stekpanna. Flytta över dem till en gryta och häll på buljongen och cidern. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt.

3. Såsen: Hacka löken och fräs den i smör, häll i kokspadet och sjud i 5-10 minuter. Sätt till äppelcidervinäger, salt och peppar. Red av med lite maizena. Avlägsna cocktailstickorna innan serveringen.










 En flaska av dett gudomliga Rioja-vin hade gömt sig i vinkällaren. Det fick nu göra sällskap åt farmors rulader och det var en match made in heaven. Jag finner Roda I fyllig och kryddig. Det är ett okonstlat vin med mjuka tanniner. Jag har inhandlat det på Systembolaget för ett antal år sedan efter att ha blivit förtjust i det på Restaurang Huber i Tammerfors.

tisdag 9 januari 2018

Sparrispannacotta & skaldjursmelba



En utsökt, enkel och snabbfixad kall förrätt som ändå är festlig. Jag bjöd på den här sparrispannacottan på nyårsaftonen. Jag uppskattar alltid förrätter som man kan göra många timmar i förväg så blir det ingen stress när gästerna anländer utan man kan umgås med dem i stället. Receptet kommer från Hemmets Journal. I receptet användes djupfryst tinad grön sparris men jag använde kokt färsk då jag inte hade djupfryst.

För 6 personer behöver du:
1 schalottenlök
1 msk smör
2,5 st gelatinblad
100 g grön sparris, djupfryst tinad/kokt färks
4 dl vispgrädde
salt 
peppar

Till skaldjursmelban:
150 g skalade räkor 
100 g kräftstjärtar (jag använde stjärtar i lag som jag lät rinna av och torkade)
1 msk rapsolja
2 msk citronsaft
2 msk hackad dill
peppar

1.Skala och hacka löken fint och fräs den mjuk i en kastrull med smör. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter.

2. Hacka sparrisen och lägg i kastrullen. Tillsätt grädden och koka upp. Ta kastrullen från värmen och mixa grädden slät.

3. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma grädden. Smaka av med salt och peppar och häll upp i portionsglas. Låt stå kallt i ca 4 timmar för att stelna.

4. Blanda räkor och kräftstjärtar med olja, citronsaft, dill och peppar och låt dra 1 timme i kylen. Toppa pannacottan med skaldjuren och servera till exempel med smördegsgrissini med ost.