onsdag 18 oktober 2017

Ugnsbakade äpplen med fransk karamellsås



Vi har endast 4 st äppelträd och i år är det bara ett som ger riklig skörd. Det är ett gammalt träd som har ljuvligt sötsura vackra röda äpplen, som är lika goda att äta som sådana och att använda i matlagningen. Här får du ett enkelt och läckert recept med äpplen, lingon, kryddor och en ljuvlig karamellsås.

För 4 personer:
4-6 syrliga (mat)äpplen
2 msk smör
2 msk socker
kanel
ingefära
vaniljsocker
koriander
lingon

1. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en eldfast form. Skär bort en hatt av äpplena. Ta ur kärnhuset. Fyll hålet med en blandning av alla ingredienser. Jag använde malen kanel och ingefära och mortlade korianderfrön, men det går bra med malen koriander också. 
2. Stek äpplena i ugn tills de mjuknat. Det tar åtminstone 15 minuter för små äpplen, längre för stora.

Fransk karamellsås: 
1 dl socker
1/2 dl vatten
1 msk citronsaft
1 msk smör
1 msk crème fraîche

Koka sockret med vattnet och citronsaften och rör om tills det hela fått en lite brunaktig konjaksfärg. Det tar ca 5-10 minuter. Dra kastrullen av spisen och vispa ned en msk smör och en msk crème fraîche. Lätt som en plätt! Det lönar sig att göra dubbel sats för åtgången brukar vara stor. Den söta såsen är nämligen härlig ihop med de lite syrliga äpplena och lingonen. Bon appétit!













Här  recept på Landebistros äppeldessert 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar