söndag 8 oktober 2017

Päroncrumble med choklad och nötter



Crumble är ett namn som vi har lånat in från den engelsk- och franskspråkiga världen. På ren svenska heter det smultäcke, men crumble låter lite mer spännande, eller hur? I den här smarriga och snabbgjorda pajen trängs päron (de sista från päronträdet), mörk choklad och hasselnötter. God att servera lite ljummen med vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med några droppar konjak. Jag serverade den ena dagen med crème fraîche med lite konjak och lönnsirap i och andra dagen med vaniljvisp. Receptet kommer från Allt om mat.

Till en paj behöver du:
75 g rumsvarmt smör + 1 msk smör till formen
2 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 dl hackade hasselnötter
50 g riven mörk choklad
4 st stora päron (jag tog 5 lite mindre)

Till servering: vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med konjak (eller någonting annat gott)

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda 75 g smör, mjöl, socker och hasselnötterna till en smulig blandning. Låt vila i kylen.

2. Smörj en stor form eller 4-6 ugnssäkra portionsformar med 1 msk smör. Riv chokladen grovt. Skala, kärna ur och skär päronen i mindre bitar. Lägg päronbitarna i formarna och strö över chokladen.

3. Fördela smulblandningen över päronen och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, tills färgen är gyllenbrun.

4. Servera ljummen med vaniljglass eller vispad grädde.









Hälsningar från assistenten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar