måndag 23 oktober 2017

Grönsaksfrossa



När man ännu har en hel del rotsaker i köksträdgården och kölden börjar smyga i knutarna så är man tvungen att ta till vara allt det goda innan vintern definitivt är här. Det fick alltså bli svamprödbetsköttburgare, palsternackpotatiskakor och ärtrucolakräm till middag. Gissa om det var gott!

Svamprödbetsköttburgare:

200 g rå rödbeta
250 g svamp
1 gul lök
2 msk olja
400 g köttfärs
1 ägg
1 msk senap
marockansk kryddblandning/eller din favorit
svartpeppar
salt

1. Om du använder torkad svamp kan du smula ner den i köttfärsen. Om du använder färsk eller fryst svamp så stek den först i mindre bitar.

2. Riv rödbetan grovt. Stek den rivna rödbetan, svampen och löken en stund. Rör ner blandningen i köttfärsen tillsammans med de övriga ingredienserna och forma biffar eller köttbullar.

3. Stek dem i smör och servera till exempel med palsternackskakor eller mos.


På bilden dubbel sats.


Palsternackpotatiskakor:
ca 10 st

400 g mjölig potatis
250 g palsternckor
2 msk smör
2-3 msk riven parmesan
1/2-1 msk riven ingefära
salt och svartpeppar

vetemjöl

3 msk matolja

1. Skala potatisen och palsternackorna. Skär dem i bitar. Koka dem mjuka i salt vatten. Häll bort kokvattnet.

2. Mosa rotsakerna och sätt till smöret, parmesanen och ingefäran. Krydda med salt och peppar. Låt kallna.

3. Dela degen i ca 10 delar, forma till bollar, tryck ihop till kakor och vänd i mjölet. Stek i oljan tills de har fin färg på båda sidorna.

4. Kakorna kan göras klara i förväg och sedan värmas i het ugn innan serveringen.

Kommentar: Jag använde 500 g potatis och 500 g palsternacka till kakorna och vände dem i polentagryn i stället för vetemjöl. Degen blev en aning klibbig och det var svårt att forma bollar men det blev mycket gott med den krispiga ytan från polentan. Jag borde kanske ha blandat ner ett ägg i massan. Vi åt en del av massan som mos och det var också gott.




Ärtrucolacrème:

2 små schalottenlökar, finhackade
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl gröna ärter
2 nävar rucola
2 msk hönsfond/växtfond
1 msk vermouth
1 msk vatten
1/2 dl crème fraîche

Mixa alla ingredienser till en grov crème. Kolla att smakerna sitter. Ärtcrèmen var supergod både till rödbetsbiffarna och palsternackskakorna.






Om du som jag gillar palsternacka så testa det här receptet också, det kommer i slutet av följande ankrecept:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar