fredag 16 juni 2017

Lax på en bädd av ängssyra



Ängssyra växer vilt på stora områden i Frankrike. Här i Finland har jag faktiskt odlat den en gång med ej så bra resultat. Fröna hade jag köpt i Frankrike. Runt huset här på landet växer det en hel del ängssyra men bladen är tyvärr pyttesmå. Jag lyckades hitta en stor planta som tydligen i misstag fått lite koskitsgödsel i nacken och därför blivit så präktig. Ängssyran är den feta laxens bästa vän. Ängssyran bör vid tillagningen få sällskap av någon mjölkprodukt på grund av sin oxalsyra. Det här receptet är en variant på La Maison Troigros' berömda "Saumon à l'oseille".



Jag kapade alla stjälkarna, tvättade dem, plockade loss bladen och sparade stjälkarna med blommorna till garnityren.

Ingredienser för 3-4 personer:
Såsen:
50 g ängssyra (bladen), ta mer om du har
40 g smör
2 finhackade schalottenlökar
 1/2 - 1 dl torrt vitt vin
2 dl crème fraìche
salt
vitpeppar
lite honung
1. Hacka ängssyrabladen grovt med en kniv.
2. Smält smöret i en traktörpanna (ej aluminium). Bräsera schalottenlöken i smöret i 2-3 minuter.
3. Sätt till ängssyran och låt den smälta ner med lock på i ca 4 minuter. Den vackra gröna färgen blir tyvärr brungrön i den här proceduren.
4. Häll i vinet och låt reducera i 3 minuter. Sätt sedan till crème fraîchen.
5. Salta och peppra och låt stå på mycket svag värme medan du tillreder laxen.

4 laxbitar
2 msk olja

1. Salta och peppra laxbitarna. 
2. Stek dem i den varma oljan ca 5 minuter på vardera sidan beroende på tjockleken.
3. Servera dem med ängssyrasåsen och kokt nypotatis.




Kommentar: På grund av att ängssyran innehåller oxalsyra ska man inte äta av den ofta. Den kan då vålla magproblem. Personer med njurproblem bör inte äta ängssyra. Små barn bör undvika den.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar