lördag 14 januari 2017

FÄNKÅLSRISOTTO



Tror att till och med fänkålshatare gillar denhär risotton fylld med godsaker som lök, vitlök, selleri, chili, vitt vin/vermouth, parmesan och mozzarella! Gör den först när gästerna sitter till bords ... det är lite som med sufflé vad gäller risotto ... låt den inte bli torr ... och den är inte så god uppvärmd! Hittade receptet i tidningen Bagaren och Kocken.


Till 4 portioner behöver du:
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
4 stjälkar blekselleri
1 stor fänkål
5 + 2 msk olivolja
1 tsk chiliflakes (tog 2 tsk ancho chili)
1 liter vatten + ev lite mer
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl avorioris
3 dl vitt vin/torr vermouth
salt
svartpeppar
5 msk smör
ca 70 g riven parmesan
1 mozzarella à 125 g
färsk timjan

Gör så här:
1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Skiva sellerin och fänkålen tunt och spara fänkålsdillen till servering.
2. Hetta upp en stor gryta/kastrull med 5 msk olivolja. Stek lök,     vitlök, selleri, fänkål och chili på medelvärme tills löken är mjuk.
3. Koka upp 1 liter vatten i en annan kastrull. Smula ned buljongtärningen och håll varmt.
4. Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills riset börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och tillsätt vinet/vermouthen. Låt koka i ca två minuter.


5. Tillsätt en skopa av den varma buljongen i riset. Rör om. Häll på en ny slev när vätskan har kokat in. Rör runt i risotton. Fortsätt att mata risotton med buljongen. Är risotton för lös? Låt den koka ihop utan att du tillsätter mer buljong. Är den för fast? Tillsätt mer buljong. Risotton är klar när riset har en liten kärna i mitten. Risotton ska flyta ut på tallriken!
6. Ta risotton från värmen. Tillsätt salt, peppar, smör och riven parmesan.
7. Riv mozzarellan i mindre bitar.
8. Lägg upp risotton, strö över mozzarella, timjan, fänkålsdillen, chiliflakes och ringla över resterande olivolja.





Kommentar: Serverade risotton tillsammans med en tonfiskbiff men risotton var så utsökt fin i smaken att det var lite dumt av mig. Rekommenderar att avnjuta fänkålsrisotton som sådan ... och kom ihåg att den ska vara lite rinnig hellre än för torr. Det var kallt ute och även kallt på vår veranda/matsal så vi myste framför brasan i stället! Ombyte förnöjer!

4 kommentarer:

  1. Älskar fenkål! I synnerhet i en krämig risotto som denna. Kan tänka mig att även getost kunde passa i den här :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt Sofia! Getost/chèvre ger säkert en lite annorlunda twist på risotton...lite starkare i smaken. Har gjort fänkål i ugnen gratinerade med getost och det var härligt gott!

      Radera
  2. Jag har aldrig haft fänkål i risotto men jag kan tänka mig att det är mycket gott. Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  3. Den är faktiskt god med mozzarellan. Hoppas du också har det bra där du är!

    SvaraRadera