tisdag 27 september 2016

ÄPPELDESSERT A LA LANDEBISTRO


Följande recept är litet ditåt eftersom jag vanligtvis kollar i skåpen vad som finns hemma och kör enligt det. Börja med att smörja en pajform med kokosolja/smör.

På bilden torkade korianderfrön.

Du behöver följande:

ca 10 st syrliga äpplen i klyftor, ej skalade(egna ekologiska)
2 msk mortlade korianderfrön
finriven ingefära enligt tycke och smak/pulver
2 msk kokossocker/farinsocker
1,5 dl whisky/calvados/citronsaft(mindre citronsaft)

Blanda alltsammans och låt stå 5-10 minuter.
1/2 stång mandelmassa, riven eller i tunna skivor
1-2 dl grovhackade naturella nötter, blandade
1/2 dl mandelmjöl

Täck med mandelmassan, nötterna och mandelmjölet.
Strö lite extra socker över.

Hyvla över tunt med smör och sätt in i 200 gradig ugn i ca 30 minuter tills färgen är gyllene.
Servera med vaniljsås(alpro soya vaniljsås passar också laktosintoleranta, hör till favoriterna), glass eller vispgrädde.
Desserten är alltså glutenfri om du använder mandelmjöl. Kan också blanda i lite kokosmjöl om du tycker. Använd de fina inhemska äpplena så länge ni får tag på dem! Njut av denna rätt så hälsosamma dessert! Den brukar försvinna i ett nafs så gör tillräckligt mycket. Dethär receptet räcker till 4 portioner.
Äpplen innehåller fibrer, flavonoider och C-vitamin och kan ingå i all kost avsedd att motverka åldrande. Äpplen innehåller pektin, en fiber som sköljer ut slaggprodukter ur kroppen. Den får även goda bakterier att frodas i tarmarna och bidrar tillsammans med quercetin till att hålla kolesterolvärdet nere. Äpplen innehåller dessutom äppelsyra, som lindrar reumatism och artrit och hjälper till med energiproduktionen. Innehållet av C-vitamin stärker immunsystemet, medan det höga vatteninnehållet återfuktar kroppen. Lånat ur boken "Mat som håller dig ung".


söndag 25 september 2016

SVAMPARNAS ROLLS ROYCE-STOLT FJÄLLSKIVLING


Skådespelarkocken Per Morberg kallar den för lyxsvamp och jag är benägen att instämma efter att ha experimenterat fram denna ljuvliga svampsås på enbart stolt fjällskivling. 3-stjärnig svamp dessutom. Den tunna sega ringen som sitter löst runt foten ska ätas rå genast...den smakar lite sött och nötaktigt. Man hittar dem ofta i kohagar i mängder. De här unga exemplaren på bilden är de bästa tycker jag...vet att många plockar de utslagna hattarna och steker dem som biffar men jag föredrar de här "äggen". Benen kan man torka och smula i soppor och såser.
Till såsen behöver du:
ca 10-12 st små fjällskivlingar i bitar
2 finhackade schalottenlökar
rikligt med smör att steka i
ca 1 dl torrt vitt vin
ca 2-3 dl grädde
lite örtolja

Smält smöret i stekpannan och lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den blir "torr", du behöver faktiskt ganska mycket smör. Sätt till löken mot slutet och 1 dl torrt vitt vin(tog Gewürtztraminer som vi också drack till rätten) samt ca 2 dl grädde(15%) och sjud i några minuter. Satte också till lite vatten.


Till örtoljan behövs:
en handfull dragon
en handfull timjan(eller vad man nu gillar och tycker passar)
1 vitlöksklyfta
Maldonsalt
ca 2 dl god olivolja

Finfördela örterna i en mortel, i med vitlöken och saltet och lite olivolja. Mortla så du får en fin grön sås, lägg till olja efter hand tills du får en lämplig konsistens.
När såsen är klar rör du ner ca 1 msk örtolja. Avsmaka och kolla sältan.
Pasta i någon form(välj det du gillar) är gott till. Jag använder ofta denna organiska svartbönespaghetti som kanske inte ser så aptitretande ut men är god och full av nyttigheter. Kokas i 5 minuter.
Vid serveringen skedar man över resten av örtoljan och så äter man bums...denhär svamprätten är inte god kall! Hyvlad parmesan är gott till och några varv med svartpepparkvarnen!


Hela familjen har njutit av den sista soliga septembersöndagen!

fredag 23 september 2016

GLUTENFRIA BANAN-CHIA PLÄTTAR

Mycket läckert och enormt lätt plättrecept för veckoslutsbrunchen eller som hälsosamt mellanmål för barnen. De lär ska gilla dem! Receptet lånat från Leilas supermat(Ricotta hot cakes). Mina ändringar/tillägg inom parentes.

Du behöver detta för 4 stora plättar eller 8 små(små på mina bilder):

2 bananer, mogna
2 ekologiska ägg
2 msk chiafrön
1 knivsudd vaniljpulver
flingsalt
0,5 dl ricotta/kvarg
1 msk kokosolja(lite mer)
Servering:
färska/djupfrysta bär
agave- eller lönnsirap

Gör så här:
Mosa bananerna grovt. Knäck i äggen och vispa till en fluffig smet med gaffel(använde elvisp). Tillsätt chiafrön, vaniljpulver, salt och ricotta.(Låt chiafröna svälla 5-10 minuter) Stek plättarna i kokosolja(mellanvärme, bränns lätt) och servera med bär och agavesirap.
Använde egna svarta och röda vinbär som var perfekta till de lite söta plättarna och lönnsirapen. Lite djupfryst mango på toppen. Mättande och mycket gott var omdömet!




onsdag 21 september 2016

"THAILASAGNE"


Här kombineras hälsosamma grönsaker, kött och asiatiska kryddor. Har svårt för att ge exakta mått i synnerhet angående kryddningen så det gäller att smaka sig fram enligt de egna smaklökarna. Mina gillar rätt starka och heta smaker men smaken är ju delad som baken! Gjorde en större sats då jag ännu har källaren full av squash och morötter och mangold i grönsakslandet. Går bra att djupfrysa en kort tid.

2-3 stora squash
salt
Börja med att hyvla squashen i ca 2-3 cm tjocka skivor. På mandolinen går det behändigast om du aktar fingertopparna! Bred ut dem  på tidningspapper eller skärbräden och strö salt över. Låt dem ligga i 30 minuter medan du förbereder såsen.

Till köttfärssåsen behöver du:
drygt 1 kg  köttfärs
1 paket bacon
4 stora vitlöksklyftor
3 stora gula lökar
4 tsk sambal oelek
2 förpackningar krossade tomater med chili (Mutti à 375 gr)
(chipotle) chili pulver/färsk hackad chili
svartpeppar
2 msk fisksås
ca 1 dl soja
1 dl kokospulver/1 burk kokosmjölk

Bryn köttfärsen, de grovhackade lökarna och vitlökarna i olja. Tillsätt sambal, chili, krossade tomater, kokospulver(mycket behändigt att ha i torrskåpet), fisksås, soja och svartpeppar. Smaka dig fram till de rätta proportionerna. Låt puttra i 15 minuter.

Till morot/mangoldröran behöver du:
3-4 stora morötter i lämpliga stavar
8-10 stora mangoldblad, också stammarna
1 msk mortlade korianderfrön(eller mer)
ostronsås
vatten

Woka morotsstavarna i olja i några minuter tillsammans med mangoldstjälkarna och koriandern. Tillsätt de skurna mangoldbladen, blanda och stek tills de mjuknar. Häll i ca 1/2 dl ostronsås och ca 3/4 dl vatten, rör om och avsmaka. Ställ åt sidan.

Smörj lämpliga ugnsformar med olja.(Här använde jag folieformar för den delen som ska djupfrysas.) Torka av squashen. Börja med ett lager squash(lite omlott), sen köttfärssås och lite morotsröra och fortsätt så. Du kan strö stekt riven bacon mellan varven om du önskar. Avsluta med sås och strö riven ost över om du vill.
Ställ in i 200-grader varm ugn i ca 30 minuter. Kolla färgen. Låt svalna en aning innan du serverar.

Info om mangold: rik på järn och viktig i all antiåldrandekost, innehåller C-vitamin som hjälper till att förebygga håravfall. Höga halter B-vitamin och mineraler som magnesium, kalium och kalcium skyddar hjärtat.

Hoppas på en riklig eldig skörd!

söndag 18 september 2016

CALVADOSFLAMBERAD CAMEMBERT


En ganska enkel rätt att imponera med och dessutom lite extra...nu rynkar ni som ogillar Camembert säkert på näsan och säger usch!...men tro mig...våga testa! Camembertens lite fräna smak och lukt mildras av ugnsvärmen och calvadosen som man flamberar med...försökte byta ut calvan mot whisky en gång men det utföll inte till belåtenhet så glöm det. Och byt inte heller ut Camemberten mot någon annan ost! Jag brukar servera denhär lilla rätten som dessert eller på franskt sätt före den söta desserten.

Detta behövs:
en hel Camembertost i trälåda
2-3 ekologiska lite syrliga o hårda äpplen (helst röda)
1/2 dl calvados

Så här gör man:
Avlägsna kärnhusen från äpplena och skär dem i klyftor. Ta ut osten ur trälådan och avlägsna plasten runt osten. Sänk ned trälådan i vatten i fem minuter så att den blir fuktig. Gör några snitt i ostens yta, sätt den i den fuktiga lådan och in i 200-gradig ugn i 10-15 minuter. Ta ut osten, häll på varm calvados och flambera.(Inte under köksfläkten och akta hår och ögonbryn också!) Låt alkoholen brinna färdigt och servera med äppelklyftorna som man doppar i den varma mjuka ostmassan. Den som vill kan förstås doppa bröd också. Bon appétit!


Björnbären är endast dekoration(livar lite upp det hela) men passar inte att äta med osten! Här har jag stuckit ned äppelklyftorna i osten men om man tycker det är mer estetiskt att placera dem runt om så gör man så!


Som ni kanske ser fick vi lite extra krydda...bränt smörpapper. Hade satt ett smörpapper i trälådan under osten men gör inte det!

torsdag 15 september 2016

ANKBRÖST - LÄTT OCH LÄCKERT



Anka är en av favoriterna på Landebistros bord. Lätt att tillreda och ankbröst fås ibland till specialpris. Finns både djupfrysta och färska. Och vill man bjuda sina ickeköttätande vänner på middag så är dethär den perfekta bjudningsrätten: misslyckas sällan...och dessutom brukar den gå hem också hos köttälskare(även män!) 

Ungefär så här gör jag för att tillreda de perfekta ankbrösten:
Tina och torka av ankbrösten(ett bröst räcker till 2 personer)
Gör några korsande snitt i den feta skinnsidan.
Salta och peppra.
Lägg ankbrösten i en kall stekpanna med lite salt på botten med fettsidan nedåt.
Skruva upp värmen  och nu börjar fettet smälta. Häll överflödigt fett i en skål(spara:låt stelna och förvara kallt och använd till att steka potatis eller annat i).
Stek på ganska hög värme tills fettsidan får ordentligt med färg och blir knaprig.
Vänd brösten och stek några minuter till. 
Stek i 180- gradig ugn med fettsidan uppåt
tills innertemperaturen är 56 grader(rosé).
Vira in i folie och låt vila 10 minuter.
Skär i skivor diagonalt. (Skivorna på denhär gamla bilden är i tjockaste laget så gör dem lite tunnare) 

Jag brukar servera en rödvinssky till: fågelsaften från foliepaketet , lite finhackad shalottenlök, riven vitlök om man vill, färsk timjan och lite rödvin kokas ihop. Vill man ha en tjockare sås kan man vispa i lite Maizena redning. Salta och peppra.
Eller göra en rödvinssås från grunden om man har tid! Ingenting slår ju den!

Bönor i någon form passar utmärkt som tillbehör. Förväll några minuter , lägg dem i en panna med smält smör, kanske lite stekta kantareller, lök, vitlök och sväng runt. Klart!


Ett alldeles fantastiskt tillbehör är denna PALSTERNACKSBLANDNING:
ca 600 g palsternackor
2 msk honung
50 g smör
1 dl hönsbuljong
en nypa salt
1/2 tsk hel rosépeppar
1/2 tsk hel svartpeppar
1/2 tsk korianderfrön

Skala palsternackorna och skär på längden i fyra delar. Avlägsna den hårda innerdelen och skär resten i stora klyftor. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt palsternacksklyftorna. Bräsera en stund så de får lite färg. I med honungen och buljongen och låt sjuda mjuka. Mortla kryddorna fint och blanda med palsternackorna.(Jag använder 1 tsk av varje krydda.) Du kan använda mer buljong eller vatten om 1 dl inte räcker. Mums!


Till denhär portionen har jag använt min äppelmos utan socker med lite chilisting i. Perfekt även om utseendet ser lite suspekt ut!
Ett Bordeaux vin sitter bra tillsammans med denna fågel.

Anka kan användas och smaksättas på en mängd olika sätt. Ypperlig med asiatiska kryddor till exempel...det är bara att experimentera sig fram. Använde kryddblandningen za'atar senast  och det utföll väl. Chili är heller inte dumt... har ett fantastiskt recept på hur man tillreder en hel anka på asiatiskt manér men det får vi ta en annan gång.
Ha en skön dag önskar assistenten och kocken!

måndag 12 september 2016

STOCKHOLM MISS VOON


MISS VOON
STUREGATAN 12
STHLM

Miss voon hör till konceptet F12 (Smak, Publicó, Mother bla.)Den är en cross-kitchen restaurang som kombinerar de asiatiska köken med en europeisk touch. Elegant, lite lyxbetonat(priset främst) och trendigt. Restaurangen var fylld med after-work grupper; det var visserligen en fredag kväll. Mycket ungdomar...inte så många i vår ålder men det störde inte...snarare tvärtom. Mycket bra stämning och mycket mörkt i lokalen! Hade planerat att prova deras 7 rätters avsmakningsmeny(som rekommenderas på trip advisor) menmen...var inte så särdeles hungriga så det fick bli två små rätter/person.










Hälleflundra, torskkind, anka och vildräka. Den sistnämnda har jag ingen bra bild på. Alla smakkombinationer var ypperliga; favoriten var kanske ankan och torskkinden. Hummertacon lär ska vara gudomlig men det visste jag inte då...




Menyn såg ut som på många asiatiska krogar i dessa dagar, huvudingredienserna uppräknade efter varandra.



Här ser det lite tomt ut men halvvägs genom middagen dök det upp ett gäng på 10 snygga tjejer och efter det var det inte längre så tyst i denhär delen av salen.




Damrummets inre dörr a piece of art!


Vi var mycket nöjda med rätterna.De var enkla, fräscha och mycket smakrika...harmade lite att vi inte tog avsmakningsmenyn men den ska prövas nästa gång!
Ett tillägg ännu: glömde att det också fanns en sashimibar till höger på fotot(syns inte) varifrån man fritt kan välja rå fisk och skaldjur med olika såser. 


Miss voon var en angenäm bekantskap och rekommenderas å det varmaste!