tisdag 28 december 2021

Ostron med två toppings: granité och asiatisk dressing

 


Vår julmiddag påminner mer om den franska än den svenska varianten. Så har det varit alltsedan år 2013, då familjen tog ett gemensamt beslut att överge skinkan med alla dess tillbehör. Varför ska man låtsas njuta av mat man inte gillar? På julen och nyåret ska man ju unna sig sådant man älskar att äta och dricka och gärna med en lite lyxigare touch.  

I år inledde vi med en liten kaviartasting, som sonen bjöd på och samtidigt berättade om de olika kaviarsorterna. Intressant och nytt för mig. Trevlig idé också för en småskalig nyårsfest. Sedan följde ostron med två olika toppings med helt motsatta smakpaletter. Båda uppskattades lika mycket av oss, men om du inte är så förtjust i själva havssmaken på ostronen rekommenderar jag den asiatiska dressingen. Båda två är enkla att blanda ihop. Kanske något att inleda nyårsmiddagen med?



Ostron med granité (Elle mat & vin 12/2020)

12 ostron

Rödvinsvinägergranité:
1/2 dl strösocker (jag minskade en aning på sockret)
1 dl vatten
1 dl rödvinsvinäger
1/2 rödbeta, skalad, väl rengjord och grovriven/några droppar röd hushållsfärg (jag använde hushållsfärg)

1. Mät upp alla ingredienser till granitén i en kastrull, koka upp och rör tills sockret löst sig. Lyft av från plattan och låt svalna. Sila om du använt riven rödbeta och häll i en vid form.
2. Ställ in i frysen i minst 2 timmar eller tills granitén är genomfryst.
3. Öppna ostronen. Lyft av locket och lossa försiktigt ostronköttet utan att saften rinner ut. Placera ut ostronen på krossad is (jag tog snö).
4. Skrapa upp granitén med en gaffel så att den blir som snö. Fördela granitén på ostronköttet och servera direkt.





Ostron med asiatisk dressing 

6 ostron

ca 1-2 tsk fint riven ingefära
2 finhackade vårlökar
ca 1-2 msk soja
ca 1-2 msk risvinäger
1 tsk socker
(lite finhackad chili)

1. Blanda ingefäran, det mesta av vårlöken, sojan, risvinägern och sockret i en skål och låt stå i åtminstone 5 minuter. Lägg till chili om du vill.
2. Öppna ostronen och placera dem på krossad is. Skeda över dressingen och lite av vårlökshacket (glömde vårlöken).




Jag önskar alla Landebistros följare ett GOTT NYTT ÅR!



Min sons baby Gaia, en snart 10 veckor gammal American bully får vara stand in för Bany, som ju inte längre finns med oss.








onsdag 8 december 2021

Koreansk köttfärslimpa

 

Till den här gourmetlimpan kan du använda fläskfärs (vilket är det vanliga), kycklingfärs, lammfärs eller nötfärs. Det går också bra att blanda t.ex. fläskfärs och någon annan färs. Jag hade enbart nötfärs hemma och det blev också bra. Till såsen kan du välja den typ av chilisås du vill ha: gochujang, sambal oelek eller sriracha. Receptet kommer från zeinaskitchen.se




Ingredienser till köttfärslimpan:
1 kg köttfärs/fläskfärs/kycklingfärs/lammfärs eller blandning
2 st finhackade salladslökar
1 msk riven ingefära
3 st pressade vitlöksklyftor
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk chilipulver (valfritt)
salt & peppar
olja till formen

Såsen:
1 vitlöksklyfta
3-4 st skivor färsk ingefära
ca 3/4 dl japansk soja
1 dl vatten
2 msk brunt farinsocker
2 msk chilisås, jag använde gochujang
2,5 tsk majsstärkelse

Serveringsförslag:
jasminris
salladslök & sesamfrön till garnering
lime & koriander (jag använde fänkålsblommor och fänkålsdill)

1. Värm ugnen till 200 grader. Blanda samman alla ingredienser till köttfärslimpan. Lägg färsen i en ugnsform och forma en köttfärslimpa. Jag använde en brödform i silikon. Försök få limpan så fin och slät som möjligt utan sprickor. Baka mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Under tiden kan du förbereda såsen.

2. Skiva vitlök och ingefära till såsen och stek i olja i 2-3 min. Blanda resterande ingredienser till såsen i en liten skål, vänd ner i stekpannan och koka upp under omröring. Såsen kommer snabbt att bli tjock i konsistensen. Låt småputtra i ca en minut. Dra sedan bort från värmen.

3. Ta ut köttfärslimpan från ugnen, pensla med såsen. Lägg resterande sås i ugnsformen runt om köttfärslimpan. Lägg eventuellt gröna bönor i formen. Baka köttfärslimpan i ytterligare ca 8-10 minuter.

4. Ta ut från ugnen och låt sedan limpan vila i ca 10 min. Garnera med salladslök, sesamfrön och koriander eller vad du råkar ha hemma. Servera med jasminris och pressa gärna lime över vid serveringen.