onsdag 30 maj 2018

Ramslöksmos



Ramslök växer vilt i södra Sverige och Europa, men i Finland är det svårt att odla den. Här kan du läsa mera om ramslöken. https://sv.wikipedia.org/wiki/Ramslök 
Nu har vi i varje fall lyckats få den att övervintra här i sydvästra skärgården på ett lämpligt fuktigt ställe. Hoppas den sprider sig så småningom för den har en fantastisk smak. Ramslökssalt och ramslöksolja har jag ännu inte gjort, men det här ramslöksmoset är nog det bästa potatismoset jag någonsin ätit! Ramslöken smakar svagt vitlök.

Ingredienser:
ca 4 st bakpotatisar eller 10-12 st mandelpotatisar
10-12 ramslöksblad
150 g chèvre färskost (bredbar)
salt
svartpeppar

Skala potatisen och skär den i stora tärningar. Koka mjuk i saltat vatten. Låt rinna av och släng vattnet. Hacka ramslöken grovt. Vänd ner färskost och ramslök i kastrullen, lägg tillbaka potatisen och mosa ihop. Smaka av med salt och peppar.

Vi åt moset med gösfiléer och ängssyre-spenatstuvning. En ljuvlig måltid i syrenernas bedårande doft.










Härifrån beställde vi vår ramslök.

http://www.ramslokbymalena.se/bestall-27287024

söndag 27 maj 2018

Sparris i fusksufflé



Till den här superenkla fusksufflén går det bra att använda vilken färgs sparris som helst. Sufflén innehåller inget mjöl utan endast mycket sparris, ägg, gräddmjölk, parmesan, salt och peppar. Jag glömde att hälla i gräddmjölken, så resultatet var en aning torrt men trots det mycket läckert. Det enda svåra är att tajma tillagningen så att sufflén kan serveras bums när den kommer ut ur ugnen.

Ingredienser för 6 portionsformar:
1 kg sparris
3 ägg
50 g riven parmesanost
ca 0,5 dl gräddmjölk
salt
vitpeppar

1. Koka den skalade och skivade sparrisen i salt vatten i ca 2-3 minuter så den är al dente. Låt den rinna av och torka den. Sätt ugnen på 180 grader. Smöra portionsformarna.
2. Blanda äggulorna, gräddmjölken och parmesanen i en skål till en jämn smet, salta och peppra.
3. Vispa vitorna till hårt skum och blanda varsamt ner det i äggule-parmesansmeten. Sätt till sparrisbitarna och fördela i 6 små ugnsformar.
4. Ställ dem i ugnen och grädda i ca 20 minuter tills suffléerna har stigit och har bra färg. Öppna inte ugnsluckan innan det är dags att ta ut dem. Servera genast.





 Prydnadsäppelträdet trivdes i hettan … nu har det redan blommat färdigt.


 Transparente blanche



 Päronträdet blommar för fullt. Jippii!



Hoppas päronträden ger mycket frukt i år. I fjol hade vi ett uruselt päronår.

fredag 25 maj 2018

Snabb sesamtonfisk + vintips



Supersnabb rätt när du har bråttom men ändå vill lyxa till det lite. Jag tillredde den här goda tonfisken när jag var ensam hemma ett veckoslut för ett tag sedan. Perfekta smaker för mina smaklökar och ett glas bubbligt iskallt vitt vin till satt bra ute på altanen. Och vem månne står bakom receptet? Inte jag, utan igen en gång Jamie Oliver. Ur 5 ingredienser boken.

Ingredienser för 2 portioner:
1 rågad matsked misopasta
2 tonfiskbiffar (à 150 g, ca 2 cm tjocka)
4 msk sesamfrön
8 vårlökar
150 g sockerärtskidor

1. Placera en ytbehandlad stekpanna på hög värme. Täck tonfisken på båda sidorna med misopastan och klappa fast sesamfröna. Häll en msk olivolja i pannan, lägg i biffarna och stek dem 1 1/2 minut per sida så att de blir guldbruna på yttersidan och lite röda inuti. Flytta dem till en skärbräda och låt dem vila. Torka pannan snabbt med hushållspapper och ställ den tillbaka på den heta spisen.

2. Putsa vårlökarna och skär dem i samma längd som sockerärterna. Häll några droppar rödvinsvinäger/balsamico i pannan och strö lite havssalt över. Woka vårlöken och ärtskidorna i ca 2 minuter tills de får lite färg. Skiva tonfisken och placera bitarna på grönsaksbädden. Droppa över lite olivolja och servera.









Det här spanska, lite spritziga torra vita vinet tilltalade mig i butiken tack vare sin fiskiga sommaretikett… och sitt pris: 8 euro. Och när jag smuttade på det och kände de trevliga bubblorna på tungan visste jag att det här är ett allround vin som jag säkert köper igen. Det smakar och doftar fruktigt med inslag av örter och är somrigt på alla sätt och vis. Det rekommenderas till sallader, ljusa fiskrätter och skaldjur.  Kom ihåg att servera vinet väl kylt.

tisdag 22 maj 2018

Charlotte aux fraises



En elegant efterrätt i jordgubbstider. Typ jorgubbstårta i fransk tappning. Den är lättare att göra än det kanske verkar. Det enda du behöver göra är att fodra en form med kattungor/savoiardikex och fylla den med en blandning av vispad grädde och jordgubbar. Ofta används gelatin i fyllningen, men det behövs egentligen inte om du låter kakan stå i kylskåpet åtminstone i fyra timmar innan serveringen. Jag valde att låta den stå 4 timmar i kylen och 1 timme i frysen. Men sedan lönar det sig att äta upp den med en gång för kexen blir annnars för mosiga. Receptet hittade jag hos
https://everydayfrenchchef.com/charlotte-aux-fraises/ , men jag har gjort några ändringar.

Ingredienser till en 1 liters form:
500 g jordgubbar
100 g socker (eller mindre)
2,5 dl vispgrädde
1 dl vatten
0,5 dl smaksättning: rom, limoncello eller citron-/jordgubbssaft
1 paket kattungor, ca 24-30 st (savoiardikex/tiramisukex)

1. Ställ skålen, i vilken du tänker vispa grädden, i kylskåpet.
2. Täck formen du tänker göra desserten i med plastfilm. Det underlättar jobbet när du ska stjälpa upp kakan. 
3. Spara lite jordgubbar till garneringen. Skölj resten, torka dem noggrant och avlägsna det gröna mittpartiet. Dela varje jordgubbe i mindre bitar. Sätt till hälften av sockret. Ställ åt sidan.
4. Vispa den kalla grädden i den kalla skålen. Sätt till resten av sockret(50 g) när grädden börjar tjockna. Vispa tills grädden är mycket fast. Ställ åt sidan.
5. Blanda vattnet och smaksättningen. Doppa kattungorna mycket snabbt i vätskan på båda sidorna, en åt gången. Täck formens sidor och botten med kexen (se bilden).
6. Blanda den vispade grädden med jordgubbarna och fyll formen till hälften med blandningen. Sedan ett lager med kex, resten av fyllningen och till sist ett lager kex.
7. Täck formen med en lämplig tallrik och placera en vikt utanpå, så att kakan pressas ihop lite medan den stelnar. Ställ den i kylskåpet i åtminstone fyra timmar. Utan gelatin så stelnar den ju inte helt och hållet. Den går förstås också att äta som glasskaka om du ställer den i frysen i flera timmar.
8. Stjälp upp kakan, avlägsna filmpappret och dekorera med jordgubbar.

Bon appétit!










söndag 20 maj 2018

Strömmingsflundror i minut och parti



För en vecka sedan hade vi strömmingsnätet ute i några timmar … resultatet var ca 8 kg strömming. Ojoj vilken fångst, man kunde just och just handskas med det fyllda nätet. Men jag klagar inte utan lovordar min man som faktiskt orkade rensa alla dessa fiskar. Dessutom avlägsnade han skinnet från en del, som vi gjorde ceviche http://forreliini.blogspot.fi/2017/04/strommingsceviche.html
och en senapsinläggning av. Jag gjorde strömmingsflundror med tre olika fyllningar och min man rökte en del till böckling. Alla experiment utföll perfekt och vi fick njuta av en härlig strömmingsavsmakningsmeny ute i det fantastiska vädret. Sonen var på besök men trots det blev det en hel del fisk över. Vi trugade en del orensad fisk på grannen och sonen tog gärna lite matlådor med sig. Tur det! Ingenting går upp mot pinfärsk hälsosam fisk. Och det bästa är att man kan fylla filéerna med nästan vad som helst! 


Fyllning 1:
Musta Pekka ost (svartpepparfärskost)
salt
färsk dill

Jag saltade strömmingsfiléerna och smulade osten över. Klippte sedan dillen över det hela och täckte fyllningen med en annan filé och tryckte ihop lite. Svängde strömmingsflundrorna i rågmjöl-salt blandning och stekte i smör ca 2 minuter/sida så de blev guldbruna.

Fyllning 2:
pepparrotskräm på tub (Felix)
salt

Jag saltade filéerna och bredde lämpligt med pepparrotskräm över. 
Täckte med en ytterligare filé, och stekte på samma sätt som tidigare.

Fyllning 3:
chorizokorv, fint hackad
stekt gul lök/schalottenlök
lite smetana
färsk dill/gräslök
salt
svartpeppar

Jag saltade och pepprade filéerna. Sedan stekte jag löken med chorizon och satte till smetana och dill. Jag placerade en annan filé som lock och tryckte ihop. De här strömmingsflundrorna rökte min man samtidigt som böcklingen.















Vi är så stolta över vårt ryska plommonträd Padarak (=gåva), som blommar på bar kvist i några dagar och är så tjusigt. Det ger gula plommon i mängder när det är dags att skörda. Jag får ge mig till tåls ännu ett tag innan jag kan börja fylla matkällaren och frysen med allehanda plommondelikatesser!

torsdag 17 maj 2018

Asiatiska laxbiffar på edamamebädd



I denna värmebölja längtar jag efter lätt, enkel och snabbgjord färggrann mat. Jamie Olivers laxbiffar uppfyller alla dessa kriterier. Receptet finns i boken 5 ingredienser, där alla recept har få ingredienser men ändå lyckas Jamie få med en liten twist i varje rätt. Precis vad jag gillar. Jag satte till vitlök men i övrigt följde jag hans recept. Supermumsig sommarmat!

För 4 biffar behöver du:
1 citrongräs (jag tog 1 msk citrongräspasta)
ca 6 cm färsk riven ingefära
(2 rivna vitlöksklyftor)
1/2 knippe färsk koriander, ca 15 g
500 g skinnfri laxfilé utan ben
salt
svartpeppar
4 msk chilisylt

Världens kanske godaste chilisyltrecept finns här:

1. Finhacka det inre av citrongräset och koriandern, också stjälkarna. Spara några fina korianderblad till dekoration. Skär laxen i 1 cm stora bitar. Finhacka hälften av bitarna nästan till en puré. Blanda i de större laxbitarna och citrongräs, ingefära, vitlök och koriander. Krydda med salt och svartpeppar. Dela massan i 4 delar och forma 2 cm tjocka biffar.

2. Ställ en ytbehandlad stekpanna på hög värme och häll i 1 msk olivolja. Stek biffarna i två minuter per sida eller tills de är vackert guldbruna. Skeda chilisylt på biffarna, häll en skvätt vatten i pannan och stäng av värmen. Skaka pannan. Jag hällde det varma vattnet på chilisylten så den rann ner över biffarna. Dekorera med korianderbladen.




Biffarna serverade jag på en bädd av edamamebönor/sojabönor, chili, vitlök, citron och mynta. Det ursprungliga receptet finns också i Jamies bok, men han använder ärter och bondbönor i stället för edamamebönor. Och som vanligt kände jag för att lägga till lite vitlök och schalottenlök. En mycket god, fräsch och mättande sallad.

Ingredienser:
1/2 knippe färsk mynta
200 g färska eller djupfrysta bondbönor 
200 g färska eller djupfrysta ärter (jag använde 350 g edamamebönor i stället för bondbönor och ärter)
(1 bananschalottenlök)
(1 vitlöksklyfta)
1 röd chili
1 citron

1. Spara  myntabladen. Lägg stjälkarna i kokande saltat vatten och häll i bönorna och ärterna. Koka i 4 minuter. Halvera chilin, avlägsna fröna och finhacka den. Finfördela myntabladen i en bunke, sätt till chilin och riv lite citronskal över. Pressa all citronsaft över. Sätt till 2 msk olivolja, blanda, avsmaka och krydda med salt och svartpeppar.

2. Häll av vattnet från bönorna men spara en kopp av det. Släng myntakvistarna. Blanda bönorna med lite kokvatten och blanda ner såsen. Ringla över lite olivolja och servera.

Kommentar: Jag kokade inte edamamebönorna utan wokade dem snabbt tillsammans med schalottenlök, vitlök och chili.







Ett gott Rieslingvin i glaset och du får en liten festmiddag! Smaklig måltid!

tisdag 15 maj 2018

Tomatsalsa med chili och lime



Min favoritsalsa till grillat. Du hackar snabbt ihop den och mängden chili kan justeras enligt smak och tycke. Smakerna brukar gå hem hos både gammal och ung.

För 4-6 personer behöver du:
500 g tomater, gärna olika färger
1/2 rödlök
1 lime
1 msk sweet chili sås
1 msk finhackad röd chili
1 kruka färsk koriander
3 msk olivolja
salt

Finhacka tomaterna och löken och blanda med saften från limen, sweet chili, röd chili och hackad koriander (använd också stjälkarna). Blanda ihop med olivolja och smaka av med salt. Garnera med korianderblad. Klart på under 10 minuter!







söndag 13 maj 2018

Paj med kirskål - ett delikat ogräs



 Av ett irriterande ogräs kan  man göra världens delikatesser. Det är bara att hitta ett ställe där kirskålen frodas, vilket inte brukar vara svårt åtminstone på landet. Undvik att plocka de stora bladen, koncentrera dig hellre på de späda skotten som just håller på att slå ut. De smakar nämligen så mycket bättre. Av kirskål och mandel blir det en god och hälsosam pesto. Kirskålen kan ätas som sådan i sallader eller mortlas tillsammans med t.ex. basilika, persilja eller ängssyra + olja till en vackert grön örtolja att doppa brödet i eller att ringla över grillade grönsaker. 

Till 1 rund paj behöver du följande:

1 pajskal, gör ditt eget eller gör som jag och använd en färdig råg-havredeg som du bara trycker ut i formen

1 liter sköljda späda kirskålsblad
1 skalad rödlök/gul lök, finhackad
2 skalade vitlöksklyftor, finhackade
4 ägg
ca 3 dl havregrädde/matlagningsgrädde (eventuellt smaksatt)
2 dl riven lagrad ost
salt
svartpeppar

1. Grädda pajskalet ca 10 minuter utan fyllning i 175-200 grader.

2. Doppa kirskålen hastigt (1/2 minut) i kokande salt vatten och ta upp den genast och krama ur vattnet.

3. Knäck äggen i en blender, häll i kirskålen och grädden och mixa till en grön vätska. Salta och peppra och låt vätskan stå en stund.

4. Lägg lök, vitlök och ost i det förgräddade pajskalet. Häll på äggblandningen  och ställ in i ugnen i 175 grader. Grädda i ca 30 minuter.

5. Jag serverade pajen med en fräsch tomatsallad med lite hetta av chili. Receptet kommer i nästa inlägg.









fredag 11 maj 2018

Örtcitronpotatis & grillad sik med grönt i magen



Jag köpte spansk nypotatis och eftersom den inte brukar ha så mycket smak fixade jag till den med ett gott örtcitronsmör som gick snabbt att åstadkomma. Jag hade köpt (inte haft siknätet ute ännu i år) två hela sikar och fyllde dem med ängssyra och salt och peppar för att tillaga dem på grillen. Dessutom klyvde jag ett sommarkålhuvud i fyra delar och grillade klyftorna samtidigt med fisken. En verklig vårmiddag som smakade mumma avnjuten utomhus. Härligt med sol, värme och utekök!


Kålen kryddade jag med en vietnamesisk krydda som innehåller spiskummin, chili, gurkmeja och koriander. Dessutom salt och peppar. Försökte massera in kryddorna mellan bladen. Kålen blir nog också jättegod med enbart salt och peppar och lite olja. Den behöver ca 15 minuter på grillen för att bli mjuk och får gärna brännas lite...tycker jag.



Jag hade 2 sikar, som sammanlagt vägde drygt 1 kilo.
Jag snittade de fjällade sikarnas yta med en vass kniv och masserade in rapsolja, salt och peppar både utanpå och inuti. Sedan  fyllde jag de urtagna sikarna med odlad ängssyra (som har vuxit otroligt bra, nu förflyttade från bastun till växthuset). Om du inte har ängssyra kan du ta dill, timjan, rosmarin eller någon annan ört i stället. Allt blir gott. Sätt också citronskivor in i magen (behövs inte om du använder ängssyra). Olja ett halster och placera fiskarna i halstret. Sätt en stektermometer i fiskens tjockaste del. Grilla på medelvärme tills innertemperaturen är 47 grader. Vänd halstret en gång under grillningen. Låt fiskarna vila en stund innan det är dags att kalasa på dem. Det blir gott att pressa saften från halverade grillade citroner (den skurna ytan grillas) över.





Till potatisen:
1 liter nypotatis
1-2 citroner
50 g smör
1 knippe blandade örter t.ex. dill, rucola, persilja, salvia

Koka potatisen i salt vatten (ca 20 g grovt salt/1 liter vatten) tills den är mjuk. Häll potatisen i en bunke. Pressa över citronsaften och låt dra in en stund. Smält smöret och häll det över potatisen. Blanda ner rikligt med hackade örter. 


Om du har tur med fiskafänget och lyckas få fina fiskar i nätet eller på kroken kanske du vill testa några av mina favoritrecept med fisk. Fler hittar du under etiketten fisk.

http://forreliini.blogspot.fi/2017/01/min-makes-rokta-strommingsflundror.html





Lycka till!