tisdag 27 februari 2018

Teriyaki-aubergine



Receptidén kommer från Jamie Olivers bok "5 ingredienser " med en liten förändring: jag bytte ut teriyakisåsen mot hoisinsås. Jättegott blev det hur som helst. Vi åt rätten som förrätt och tyckte att kombinationen aubergine, vårlök, chili, salta jordnötter och hoisinsås var fantastisk. Gillar du asiatiska smaker så tror jag att du instämmer. Ett plus också för att den går snabbt att tillreda. Den hade naturligtvis hunnit kallna medan jag fotograferade men är det inte så att grönsaksrätter oftast smakar bättre lite avsvalnade? För övrigt har Jamies 5 ingredienser många fördelar: attraktiva, enkla och näringsrika recept där snillrik kombination av få ingredienser är i huvudrollen. Alla recept blir färdiga på under 30 minuter. Fantastiskt fin bok som man har mycket glädje och nytta av!

2 portioner:

1 stor aubergine 400 g (använde 1,5) 
4 vårlökar
1 färsk gul och 1 färsk röd chili
20 g naturella jordnötter (använde salta)
2 msk teriyakisås (använde hoisin)

1. Placera en non-stick stekpanna med ca 26 cm diameter på hög värme och häll i 2,5 dl vatten (jag tycker att det räcker med 1,5 dl). Dela auberginen i två delar på längden och gör några snitt i ytorna. Lägg halvorna i stekpannan med snittytan neråt och sätt till havssalt och svartpeppar enligt smak. Täck med lock och koka halvorna i ca 10 minuter eller tills vätskan avdunstar.

2. Behandla vårlöken under tiden. Skär de vita delarna på snedden i 3 cm långa bitar och lägg åt sidan. Avlägsna fröna från chilin och skär resten i långa smala remsor. Skär det gröna på vårlöken på samma sätt. Lägg chili- och vårlöksremsorna i en skål med iskallt vatten så att de blir krispiga.

3. När det hörs fräsande ljud från stekpannan, tillsätt 1 msk olivolja, det vita från vårlökarna och jordnötterna. Häll i lite vatten efter 2 minuter och hoisin/teriyakisåsen. Minska värmen till medel. Vänd auberginehalvorna, skaka pannan och låt ingredienserna bli kladdiga/sticky under några minuter. Garnera sedan med chili- och vårlöksremsorna.








Om du vill kolla några av mina övriga auberginerecept så hittar du dem här:










söndag 25 februari 2018

Amarantgröt & björnbärssås



 Amarantfröna är glutenfria och nära besläktade med quinoafröna. Ett litet frö med superfoodegenskaper. Amarant används främst i gröt, i sallader, som redning eller i malen form som mjöl. Fröna är lättsmälta, innehåller mycket protein, kalcium, järn och magnesium och har en mild och nötig smak. Amaranten har odlats i många tusentals år och har traditionellt använts av indianerna som överlevnadsmat. Enda nackdelen är att koktiden är ca 25 minuter. Men det går alldeles ypperligt att koka gröten när man har tid och sedan värma upp den. Jag har ännu några burkar av senaste sommars björnbärsskörd i frysen, så därför blev det en snabb matchande björnbärssås till amarantgröten. Inte ett dumt sätt att inleda dagen på ... eller avsluta den.

Här finns en intressant artikel på engelska om alla fördelar med att använda amarant https://www.thespruce.com/amaranth-in-your-gluten-free-recipes-1451323

Till gröten behöver du:
2,5 dl blötlagda frön
6 mortlade kardemummakärnor/malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1-2 tsk malen kanel
ca 5-7 dl vatten eller mandelmjölk

Koka gröten enligt förpackningens instruktioner. Det tar ca 25 minuter. Du väljer själv vilken smaksättning du vill ha på gröten.



 Till björnbärssåsen:
2 dl djupfrysta björnbär
1 msk kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda några minuter.









Landebistro odlar en microvariant av bladamarant som heter Red Army. Sallatsblodamarant är det svenska namnet och den lämpar sig till att dekorera i synnerhet kalla rätter med. Den blodröda färgen piggar upp rätt som rätt.

onsdag 21 februari 2018

Finsk-afrikansk lax med superris



 Det fanns några burkar crème fraîche och smetana i mitt kylskåp, vars datum precis hade löpt ut och då blev resultatet den här laxrätten som faktiskt inte gick av för hackor. Lite blodapelsin, honung och asani (nordafrikansk krydda som är härlig ihop med apelsin) blandat med grädden blev en otroligt smarrig sås till laxfilén. Asanikryddblandningen består av koriander, chili, kanel, spiskummin, ingefära, kardemumma, rosmarin och oregano. Den hör till Mill & Mortars sortiment.


Ingredienser för 4:

ca 1 kg laxfilé
2 tsk asani + 2 tsk att strö på senare
chilisalt

1,5 dl crème fraîche
2,2 dl smetana
1,2 dl blodapelsinjuice (ca 1 apelsin)
2 tsk honung
chilisalt

Paulúns superris

1. Avlägsna skinnet på laxfilén och avlägsna alla ben med en pincett. Strö 2-3 tsk asanikrydda och chilisalt på filén. Placera den i en lämplig ugnsform. Låt den stå en stund.

2. Blanda samman crème fraîche, smetana, apelsinsaft, honung och salt. Avsmaka. Häll såsen över laxfilén. Sätt in formen i 175 - 200 grader varm ugn i ca 15-20 minuter. Strö över ytterligare 1-2 tsk asanikrydda när du tar ut fisken ur ugnen. Det blir pricken på i:et!Skiva en (blod)apelsin och garnera med den. Gärna lite gröna ätbara blad också.

3. Koka superriset enligt förpackningens anvisning.









Jag har använt asani-kryddan också i den här härkisbowlen




söndag 18 februari 2018

Torsk & rotsaker - allt på en plåt



En snabb vardagsrätt som sköter sig själv i ugnen. Först potatis, palsternacka, rödlök och fransk dragon in i ugnen i 10 minuter och sedan fiskfiléerna på i 5-10 minuter. Torskfiléerna var på specialerbjudande men det går lika bra med gös, sik eller abborre. De behöver inte heller många minuter i ugnen. Jag hade tre filéer som jag smaksatte på tre olika sätt: 1) med chimichurrikrydda, 2) med za'atarkrydda och 3) med asanikrydda. Jag hittade några påsar med härlig fransk dragon i frysen: "trädgårdsmästaren" odlade och skördade den senaste sommar.

För 2-3 portioner:
5 siikli potatisar med skal i klyftor
2 palsternackor, skalade och klyftade
2 rödlökar i klyftor
1 påse djupfryst fransk dragon eller färsk, torkad i nödfall
salt
svartpeppar
olivolja
chilisalt

3 st torskfiléer
chimichurri
za'atar
asani
salt
olivolja

1. Blanda olivolja och kryddor i en bunke. Häll i rotsakerna och blanda ordentligt och häll sedan ut dem på en ugnsplåt. De ska helst inte vidröra varandra. Sätt in plåten i 225 grader varm ugn i ca 10 minuter.

2. Krydda torskfiléerna med kryddorna och låt dem stå och dra i sig smakerna medan rotsakerna är i ugnen. Placera dem på rotsakerna efter 10 minuter, ringla över lite olivolja och sätt tillbaks i ugnen i 5-10 minuter (gärna övervärme) beroende på tjocklek. Strö lite flingsalt på när du tar ut plåten. 







Två tidigare torskrecept finns här:
Och ett lite liknande recept med potatis, kantareller och abborrfiléer här:


fredag 16 februari 2018

Kryddiga blomkålsbuketter



Blomkål är en mångfacetterad grönsak som kan användas i vilken form som helst. Råa buketter i kallt saltvatten som drinktilltugg, som så kallat råris, i pizzabotten, i soppor och gratänger, i mos och puréer, helt huvud gratinerat i ugn, grillat i skivor osv. Här testade jag att använda gurkmeja för att få en vackrare färg på ugnsblomkålen. Ingredienserna var oplanerade så är inte 100% säker på mängderna men smaka och pröva dig fram till en blandning som faller dig i smaken. Rätten blev en stor favorit hos oss. Lämpligt med sting och angenäm blandning av sött och salt. En vinnare!


1 stort blomkålshuvud
2-3 msk lönnsirap
2 msk srirachasås
1/2-1 msk malen gurkmeja
3-4 msk olivolja
1 tsk svartpeppar
1 msk sesamfrön
1 msk soja

1. Jag skar små buketter av blomkålshuvudet. Jag tog också tillvara de vackra hälsosamma gröna bladen. Stammen fick koka med i hundgröten.

2. Jag blandade samman alla ingedienser till såsen och avsmakade den. Sedan hällde jag blomkålsbuketterna i såsen och blandade om ordentligt. Jag hällde ut allt på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Jag lät dem marinera i såsen i ca 15 minuter innan jag satte in plåten i 200-225 grader varm ugn. Resultatet blir bäst om du ser till att bitarna inte rör vid varandra. Jag lät dem stå inne i ca 15 minuter. Under tiden wokade jag snabbt de gröna bladen så de mjuknade lite. Om de ryms med på plåten så kommer du lättare undan.










Jag älskar blomkål i alla former och har tidigare gjort lite varierande grejer här på bloggen. Jag kan varmt rekommendera dem alla!





Skön helg och smaklig spis!

onsdag 14 februari 2018

Blåmusslor i tomatsås



Den här tiden på året brukar det gå lätt att få tag på färska musslor. Jag brukar köpa blåmussslor i nät, men nu var de färska musslorna instängda i ett paket. Jag var lite skeptiskt inställd till deras skick, men det visade sig att det endast var 4 st som var dåliga, alltså inte stängde sig när jag knackade dem mot skärbrädan. Jag kokade ihop såsen av lite lök, vitlök, tomatkross, örter, vitt vin och fiskfond. Det blev en god förrätt för 4 personer, alternativt huvudrätt för 2 personer. Du behöver ett gott lantbröd/surdegsbröd för att doppa i den goda såsen. Och kanske ett glas torrt vitt vin, exempelvis Riesling. Och kom ihåg att förvara musslorna kallt fram till tillredningen. Använd dem helst samma dag du inhandlar dem.

Ingredienser:
ca 1 kg färska blåmusslor
1 gul finfördelad lök
2 krossade vitlöksklyftor
olja
lagerblad
lite fiskfond/salt
halv burk tomatkross
2 dl torrt vitt vin
örter
svartpeppar

1. Skölj och putsa musslorna. Knacka alla öppna musslor mot diskbänken och kontrollera att de stänger munnen. Om inte så släng dem.

2. Värm lite olja i en kastrull och fräs lök och vitlök, eventuellt torkad timjan också. Sätt till lagerblad, tomatkross, vitt vin och koka upp. Blanda ner lite fiskfond eller salt. Några tag med svartpepparkvarnen också. Avsmaka.

3. När såsen har kokat i ett par minuter häller du i musslorna och lägger på locket. Låt koka i ca 5 minuter tills de öppnar sig. Skaka kastrullen emellanåt. De blir sega om de kokar för länge. Dekorera med färska örter.





Mina tidigare mera Asien-inspirerade sjukt goda musselrätter finns bakom följande länkar:

http://forreliini.blogspot.fi/2017/11/asiatiska-musslor-knaprig-gos.html

söndag 11 februari 2018

Fastlagens höjdpunkt - Ärtsoppa + varm punsch



Ärtsoppa finns inte ofta på menyn här i huset. Men då jag sätter igång med ärtsoppskok måste det innehålla basturökt kött, lök, vitlök, morötter och god buljong. Och naturligtvis ärter och lite kryddor. Vanligtvis gör jag en jättestor sats i en tio liters kastrull och djupfryser det mesta. På svenskt manér ska man ju dricka varm punsch till ... det kanske man inte gör till vardags men då man firar fastlag hör det absolut till. Och helst av allt ska ärtsoppan ju inmundigas utomhus i trevligt sällskap mellan lekar och aktiviteter. Det gjorde vi i dag ... men utan lekar och större sällskap. Det är inget fel på att avnjuta god mat på tu man hand heller!

Ingredienser:

1 kg torkade ärter (ekologiska)
ca 5 liter vatten
växtbuljongtärningar enligt smak och tycke (ekologiska)
havssalt
1-2 gula hackade lökar
2 stora morötter i små bitar
3-4 lagerblad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
grisrygg, ca 600 g
rökt grisbog, 1kg med ben (2 st)
oregano/mejram/timjan (torkad)
svartpeppar
libbstickssalt

1. Blötlägg de torkade ärterna över natten. Släng vattnet och koka upp ärterna med nytt fräscht vatten. Jag har läst att man undviker gasbildning på detta sätt. Jag kan inte garantera att det stämmer.Sätt till buljongtärningarna och lite (grovt) havssalt. Sätt också till lök, vitlök, morötter, lagerblad. Placera grisryggen (eller vilket kött du nu har) i soppan. Låt koka tills ärterna blir mosiga, ca 2-3 timmar. Jag hade två hela rökta grisbogar som jag lät koka med i 15 minuter för att ge den rökta smaken (som jag älskar) åt soppan. Jag lyfte sedan bort dem, avlägsnade skinnet och skar köttet i bitar och sparade dem för att sätta i soppan senare. Grisryggen fick koka med helat tiden för att bli riktigt mjuk.

2. När det återstod ca 15 minuter av koktiden hällde jag i oregano, svartpeppar och salt (vid behov) samt det rökta köttet. Grisryggen tog jag upp, avlägsnade den feta kappan och skar resten av köttet i bitar och lade tillbaks i soppan. (Den feta kappan blandade jag i hundgröten.) Jag kontrollerade smakerna och lät soppan vila i matkällaren till nästa dag. Jag tycker den smakar bäst när man värmer den och äter först nästa dag. Var och en väljer om man vill blanda senap eller någonting annat i sin soppa. Vi experimenterar med att odla lite spännande örter för tillfället och jag valde att dekorera med skott av svartsenap och små krasseblad. Modern upgrade av klassisk ärtsoppa! Även om Bellman roterar i sin grav!








 Landebistros vinterörtagård, härliga egna örter att smaksätta och dekorera maten med. Största utmaningen är att komma ihåg att vattna.


Trevlig fastlag ... nu borde fastan börja ... men assistenten verkar lite förskräckt vid tanken ... så jag tror vi hoppar över fastan i år!

fredag 9 februari 2018

Oxtunga med kaprissås + vintips



I mitt barndomshem vankades det långkokt tunga i madeirasås någon gång nu och då när mamma hade tid att stå i köket. Jag kommer ihåg att den färdiga rätten var mycket god men jag ville inte stifta närmare bekantskap med den råa tungan. Som en fransk bloggist så träffande uttrycker saken: tillredningen av oxtunga är lite som livet, inte alltid lockande men efter många ansträngningar och mycket kärlek så är resultatet mödan värt. Jag har inte längre obehag för den råa tungan, den är nu en köttbit som alla andra. Och slutresultatet är en alldeles förföriskt god och mör tunga som skärs upp i skivor och avnjuts med världens underbaraste kaprissås. En oemotståndlig festrätt som inte behöver andra tillbehör än några kokta potatisar. Och absolut ett fylligt rödvin i glaset. Dessutom är oxtunga ett ekonomiskt köp: den väger ca 1,5 kg och kilopriset brukar ligga mellan 7 och 10 euro. Av en tunga får du en middag för ca 6 personer. Värt att testa när du har gott om tid! Min tunga levererades av Holmo Uppgård.

Ingredienser:
1 oxtunga på ca 1,5 kg
vatten
fint salt

Jag började med att lättrimma den väl putsade tungan  i 20 timmar (det räcker med 3-6 timmar). Jag sköljde först tungan några gånger i kallt vatten och lade den sedan i en stor kastrull och fyllde på med fräscht kallt vatten så att det täckte tungan. Jag blandade i ca 2 msk salt. Jag lät den stå kallt till nästa dag. Då hällde jag bort vattnet (det var lite rosa och grumligt), torkade tungan och lät den vänta medan jag förberedde grönsakerna till buljongen.

Ingredienser till grönsaksbuljongen:
2 gula lökar
3 morötter
3 selleristjälkar
1 purjolök
3 stora vitlöksklyftor
3 lagerblad
5 timjanstjälkar
1 rosmarinstjälk
1 stjärnanis
2 nejlikor
några svartpepparkorn
lite olivolja
3-4 oxbuljongkuber
1 msk havssalt
ca 3-4 liter vatten (så det täcker)

1. Skär alla grönsaker i rejäla bitar. Stick in nejlikorna i en lökskiva. Sätt till alla kryddor. Fräs grönsakerna i olivolja i en stor kastrull på medelvärme i ca 5 minuter. Placera tungan utanpå. Täck med vatten (ca 4 liter). Sätt till buljongkuberna och koka upp. Skumma buljongen om det behövs. Kolla smaksättningen och sätt till mer salt om det behövs. Låt koka under lock i ca 3 timmar. Tungan flyter upp under kokningen. Placera en tyngd på den så den hålls under ytan.


2. Ta upp tungan när den känns mjuk. Låt den svalna en aning och avlägsna sedan det gummiaktiga skinnet med hjälp av en liten kniv. Sila en liter av buljongen och använd den till kaprissåsen.
Skär tungan i ca 1-2 cm tjocka skivor och lägg tillbaks i den resterande grönsaksbuljongen. Håll buljongen med köttet i varm. Obs! Spara grönsaksbuljongen till soppor eller såser. Djupfrys den i mindre burkar så är det lätt att ta fram vid behov. Den innehåller så mycket smak. Grönsakerna kan man äta upp för de är också smaskens!





Till kaprissåsen:
1 liter av grönsaksbuljongen
50 g vetemjöl
50 g smör
4 dl fet grädde
2 mycket färska äggulor
180 g avrunna kapris (spara vinägern från burken, den behövs också)
1-2 msk äppelcidervinäger

1.Börja med att koka ner buljongen tills hälften (5 dl) återstår. Det tar ca 15 minuter om du låter den koka livligt utan lock.

2. Smält smöret på svag värme i en kastrull, sätt till mjölet och vispa ihop i en minut. Ta kastrullen av spisen och vispa ner buljongen. Sätt kastrullen på spisen igen och sätt till 3 dl grädde under fortsatt rejäl vispning. Koka i 3 minuter på svag värme och vispa regelbundet. Avsmaka och justera kryddningen. 

3. Sätt till de avrunna kaprisarna och 3-5 msk av vinägern från burken. Vrid värmen till låg och blanda ner de två äggulorna utrörda i en dl grädde. Blanda om ordentligt. Nu får såsen inte koka längre för då koagulerar äggen och det blir äggröra av såsen.
Jag tyckte det saknades lite syra i såsen så jag tillsatte ännu 1-2 msk äppelcidervinäger. Det gjorde susen! Gudomlig sås! Receptet taget från www.lesrecettesdevirginie.com med lite modifikation.









Vintips: Vinet i glasen är ett sydafrikanskt mustigt och syltigt Shiraz rödvin. Det är fylligt, har medelhöga tanniner, toner av mörka körsbär och tranbär, lätt örtighet och lite ekighet. Behaglig, lång och värmande eftersmak. Jag var lite skeptisk till hur det skulle förhålla sig till tungan med kaprissås men vi gillade kombinationen och tyckte den här nya bekantskapen är värd att pröva tillsammans med vilt och andra kötträtter.  Priset är också rätt så fördelaktigt: 11,40 euro.

onsdag 7 februari 2018

Apelsinblancmangé



Min favoritfärg var länge orange, just den här blodapelsinorange färgen som är så inbjudande och vacker. Jag äter vanligtvis apelsinerna helt naturella eller pressar saften och dricker den. I fjol tyckte jag att blodapelsinerna var lite bleka i färgen men i år har jag stött på riktigt röda exemplar också. De är väldigt tacksamma då de kan användas i så gott som all matlagning: både söt och salt. Jag hittade den här gamla franska klassikern bland mina urklipp från anno dazumal och blandade snabbt ihop blancmangén och ställde in den i kylen i några timmar. Den är ganska mjuk till konsistensen så vill man komma lättare undan kan man servera den direkt ur en vacker skål (såsom de gjorde i receptet) och inte bekymra sig över om man får ut den hel och vacker ur formen. Jag använde en gammal kakform som jag täckte på insidan med plastfolie och sedan försökte packa så kompakt som möjligt.

Ca 3-4 personer (4-6 enligt receptet!!!):
3 dl vispgrädde
1-2 msk strösocker
1/2 dl pressad (blod)apelsinsaft
rivet skal av en apelsin
2 dl små tärningar av väl skalad apelsin
3 vattenlagda blad gelatin

Garnering:
apelsinskivor

Vispa grädden, tillsätt socker, apelsinsaft och rivet apelsinskal.

Krama ur gelatinbladen och lös dem i sin egen fuktighet över svag värme. Häll gelatinet under omröring i gräddblandningen. Blanda snabbt och noggrant för annars blir det klumpar när desserten stelnar. Blanda ner apelsintärningarna och häll blancmangén i en skål(som den serveras direkt ur) eller i en plastfolieklädd (kak)form om du vill stjälpa upp den innan serveringen.

Ställ den kallt att stelna i några timmar. Eventuellt i frysen eller ute i kylan en halv timme innan serveringen så är den lättare att få ut ur formen. Lösgör den först runt kanterna med en vattensköljd kniv. Garnera med apelsinskivor. Trots den stora gräddmängden är den inte så mättande.

Bon appétit!






Om du gillar färgen orange och älskar apelsiner och sötpotatis så kan jag verkligen rekommendera den här lilla godingen. Underbar!