onsdag 30 november 2016

OXFILÉ FYLLD MED PESTO, PARMESAN, PARMASKINKA & SVAMP



Genom att skära upp en jämntjock filébit, fylla den och rulla ihop och helsteka i ugn blir smakerna jämnt fördelade i köttet och slutresultatet blir dessutom mycket vackert och delikat då du skär rullen i bitar. Ursprungligen kommer receptet från Allt om Mat. Man kan naturligtvis fylla rullen med sina egna favoriter...allt är möjligt! Lycka till...det är inte så svårt som det verkar!


Ingredienser för 4 personer:

700 g oxfilé, mittbit
2 krm svartpeppar
50 g parmaskinka, lövtunna skivor
0,5 dl pesto
1 dl parmesanost, nyriven
(torkad,blötlagd och stekt Karl Johan svamp)
1 tsk salt
1 msk smör till stekning

Avlägsna hinnorna från filén. Skär ett längsgående snitt på filén med en vass kockkniv med långt knivblad och vik ut köttet efter hand. Se till att köttplattan blir ca 1 1/2 cm tjock. Skär med små kontrollerade rörelser. När det hela är klart ska du ha en köttplatta som mäter ca 22 x 22 cm. Jag hade en filébit som vägde ca 1 kg så min blev lite större och inte så jämn eftersom biten var lite ojämn från början...man kan banka ut den om man vill.


Krydda köttet med peppar och täck med parmaskinka. Fördela peston över skinkan och sedan svampen om du använder sådan. Strö över parmesan. Rulla ihop filéplattan och bind om med ett krympt bomullssnöre så att filén håller ihop under stekningen. Så här långt kan du förbereda köttet en dag i förväg. Krydda med salt runt om och bryn det väl i en stekpanna. Lägg över det i en avlång ugnssäker form. Sätt i en stektermometer med spetsen mitt i köttet och stek i 200 graders ugnsvärme tills termometern visar 52 grader. Vira in köttet i folie, temperaturen går då upp ytterligare någon grad. Håll köttet varmt på spiskanten medan du gör rödvinsskyn.






Till rödvinsskyn behöver du:

1 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
lite Maizena redning
2 msk smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Koka ur stekpannan med rödvin, vatten och kalvfond. Red av med Maizena och koka ett par minuter. Vispa i smör och smaka av med salt och peppar. Servera oxfilén i ca 2 cm tjocka skivor på varma tallrikar med tillbehören runt om. Jag valde denna gång potatismos som innehöll stekt lök och skirat smör samt haricots verts. Potatiscocotter passar kanske bättre om det gäller en verklig festmåltid!



Assistenten latade sig medan matte kockade...men hon hjälpte nog snällt till med disken som alltid!


söndag 27 november 2016

ESCARGOTS A LA BOURGUIGNONNE - VITLÖKSSNIGLAR



Vitlökssniglar har varit ett begrepp i vår familj ända sedan sonen som typ 3-åring blev superförtjust i dem. Vi gjorde enorm succé på Sverige-/Finlandsbåten då det åts sniglar till förrätt, huvudrätt och efterrätt. Sån succé att kocken var tvungen att sticka ut näsan ur köket och kolla in ungen som  bara ville ha sniglar...sonen fick som bonus en glassportion men den var han inte intresserad av! Och efter det har det hänt sig att restaurangerna där han ätit vitlökssniglar fått höra att de kanske borde kontakta mamma och få hennes recept på smöret! Nuförtiden är han väldigt duktig på att själv göra sina vitlöksstarka snigelportioner till fulländning! Det ska ju vara stark vitlökssmak på smöret så var och en får smaka sig fram till hur starkt och salt man vill ha det!


Till 6 portioner (à 6 st.) behövs:
36 st sniglar (använder själv inte skal), väl avrunna och torkade
150 g smör
3 ansjovisfiléer
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk persilja, finhackad
4 vitlöksklyftor(mer skadar inte), krossade
1 msk konjak
(finhackad timjan)
(salt)
(peppar)
(lite pressad citron)


Rör smöret mjukt. Skölj ansjovisfiléerna i kallt vatten så att överflödigt salt försvinner. Torka dem på hushållspapper. Mosa dem och blanda med det mjukrörda smöret. Sätt till lök, persilja, vitlök och konjak. Jag brukar också använda timjan då jag tycker den gifter sig bra med de övriga smakerna. Eventuellt salt, peppar och pressad citron/vitt vin. Kyl kryddsmöret ca en timme i kylskåp tills det blir hårt. Lägg sniglarna i snigelpannorna och fördela smöret ovanpå. Sätt dem i het ugn, ca 225 grader i 8-10 minuter tills smöret bubblar och sniglarna fått färg. Vänta några minuter med att servera dem (heta, var försiktiga) tillsammans med grov baguette till exempel. Brödet suger man upp såsen med. Namnam! Som dryck passar vitt, rött, bubbel och öl. Jag föredrar ett fylligt rödvin (som alltid)! Bon appétit!





fredag 25 november 2016

RESTAURANG TAMPELLA TAMMERFORS


Besökte mitt andra hem i Tammerfors på veckoslutet för att delta i ett födelsedagsparty...och efter mycket firande och dansande på lördagen så infann sig inte matlagningsintresset på söndagen. Vi bestämde oss för att testa den nya restaurangen Tampella, som Aamulehti hade rosat rätt så mycket. Restaurangen finns i Tampellas gamla väveri invid forsen; ypperligt läge. Dessutom är den öppen söndagar (14-22), vilket är ett stort plus i mina ögon då det endast finns ett fåtal i Tammerfors som håller söndagsöppet.
Den gamla fabrikssalen är stor med högt i tak, tegelväggar och  sen lite modernare stuk i inredningen. Mycket inbjudande med fina, dova färger.




Vi hade inte planerat att äta tre rätter...men det går inte alltid som planerat!
Jag valde rökt ren på två sätt med grillad schalottenlök, palsternackskräm, svartvinbärssås och tunnbröd till förrätt. Den var lämpligt stor och smakerna balanserade varandra väl. God.



Min man valde laxpastrami med picklad fänkål och gräslöksskumsås. Han var också mycket nöjd med sitt val.


Till huvudrätt ville jag inte ha kött eftersom jag hade ätit det i två dar å rad...fiskrätterna var endast två och  intresserade mig inte...så det blev det vegetariska alternativet som var en quinoa-getostgratäng med grillade grönsaker och granatäpple-yogurtsås. Blev supernöjd med smakerna (quinoan skulle ha mått bra av lite mera kryddor) och portionen var stor.


Den trevliga och mycket duktiga servitrisen rekommenderade pepparbiffen med en sås gjord på tre sorters peppar och konjak och klyftpotatis smaksatt med rosmarinsalt. Maken tyckte smakerna var fantastiska och rosmarinpotatisen  fick honom också att brista ut i lovord.


Nåja, vi äter ganska sällan desserter men tyckte beskrivningarna lät bra och efter att ha kollat in grannbordets desserter så var det kört!
Det blev tranbärsposset med tjinuski och kristalliserad vitchoklad samt fattiga riddare med gammaldags vaniljglass och saftade jordgubbar. Det var smaskens kan jag lova...och lämplig storlek.





Vi drack ett mycket gott och lite kraftigare spanskt rödvin till måltiden.


Restaurang Tampella serverar också lunch varje dag. Tvekar inte en minut att rekommendera stället...fantastisk historisk miljö, läcker mat och glada servitriser som verkar kunna sitt jobb. Fantastiskt!
www.ravintolatampella.fi












onsdag 23 november 2016

BROWNIE MED DADLAR OCH AVOKADO


Härlig hälsosam och glutenfri brownie som du snabbt fixar i matberedaren när du känner för att  förgylla vardagen. Saknar vitt socker...sötman kommer från dadlarna och honungen. Avokadon gör den saftig. Kom bara ihåg att använda perfekt mjuka avokadon...det är kanske den största utmaningen med den här kakan! Receptet kommer från Lantliv mat & vin.



Ingredienser:
150 g mörk choklad, 60%, hackad (använde 70%) 
10 dadlar
1 mogen avokado
3 msk kokosolja
3 ägg
2 dl mandelmjöl
1/2 dl kakao
1 krm salt

Avokadofrosting:
2 mogna avokador
1/2 dl kakao
1/2 dl flytande honung (använde 1/4 dl honung och 1/4 dl lönnsirap)
1 msk kokosolja


1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen över ett vattenbad.
2. Kärna ur dadlarna och avokadon, lägg dem i en matberedare och kör till en smet tillsammans med kokosoljan. Lägg i äggen och kör tills det blir blandat. Tillsätt mandelmjöl, kakao och salt och kör lite till. Häll till sist i den smälta chokladen och kör tills allt är blandat.
3.Blöt och knöla ihop ett bakplåtspapper som passar en rektangulär form som mäter ca 21x29 cm. Veckla ut det och lägg det i formen. När man gör så ligger det bättre kvar. Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 30 minuter. Låt svalna helt.




4. Frosting: Kärna ur avokadofrukterna och mixa dem med resten av ingredienserna. Bred frostingen på kakan och skär den i rutor och servera.


söndag 20 november 2016

KYCKLINGBURGARE ASIAN STYLE & HARISSABROCCOLINI



Blev sugen på asiatiska smaker (än en gång) och hade malet kycklingkött i kylen så det behövdes inte så mycket funderande för att veta vad det skulle vankas till middag! Kycklingfärs är ganska neutralt i smaken så det behöver piffas upp lite med kryddor man gillar. Burgarna blev bra i konsistensen: saftiga och inte alls torra. Det är bra att göra en liten skysås i någon form som de får badda i en stund.

Ingredienser:
800 g kycklingfärs
2 tsk citrongräspasta
1 stark chili/sambal oelek
1 stor vårlök, finhackad
2 fermenterade vitlöksklyftor/vanlig riven vitlök
1 msk sesamolja
3 msk fisksås
2 ägg
2 msk majsmjöl
svartpeppar
 1 liten näve thaibasilika, finhackad


Blanda alltsammans i en bunke. Låt vila en stund så smakerna hinner blandas. Forma ca 10 stora burgare (eller flera små) och stek i kokosolja/rypsolja i 10-15 minuter på mellanvärme.


Till såsen behövs:
1 msk currypasta (gul eller röd)
4 msk kokospulver + ca 4 dl vatten/1 burk kokosmjölk
soja

Hetta upp currypastan i lite olja i stekpannan där du stekt biffarna. Skrapa med en träsked så det inte bränns fast. Blanda ner kokospulvret och vattnet/kokosmjölken. Vispa lite så det blir väl blandat. Smaksätt med soja.

Sätt tillbaks biffarna i såsen och ös dem några minuter .


Jag tog inspiration till broccolinitillbehöret från Tomi Björck  (Huippukokki landella Tv-serien) eftersom jag hade en halv Harissaburk i kylskåpet som ville bli använd.

Du behöver:
2 förpackningar broccolini
Harissa
solrosolja
sesamolja
sesamfrön
soja

Blanda 1/4 burk Harissa med ca 1 dl solrosolja och 2 msk sesamolja i en ugnsform. Lägg i några msk sesamfrön och soja enligt smak och tycke. Häll i broccolinin och blanda ordentligt med händerna så Harissablandningen blir jämnt fördelad. Låt dem gärna marinera i 20 min. Grädda i 200 grader varm ugn ca 10-15 min. Blanda om ett par gånger. Kolla med en knivspets att de är mjuka...får vara lite al dente(tycker jag).



Kommentar: Biffarna blev sjukt goda med den lite stingiga såsen och broccolinin passade perfekt som tillbehör. Testa broccolini om ni inte ännu gjort det...den har många fördelar: hälsosam, smaklig, billig, vacker!




Kockens och assistentens önskemål: Kommentera gärna i kommentarfältet nedan...både ris och ros tas emot. Berätta om ni gjort något av bloggens recept och om hur det utföll. Eventuella förbättringsförslag. Eller något jag glömt att skriva ut kanske? Och förslag på blogginlägg tas också emot med glädje! Hoppas vi hörs!


onsdag 16 november 2016

BRIEOSTTÅRTA MED DADELSIRAP



En god middag ska avslutas med en liten dessert. Vill man undvika socker och vetemjöl är en ugnsbakda brietårta toppad med nötter, frön och torkad frukt både gott och lätt att göra. Dadelsirap finns i välsorterade matbutiker och orientaliska livsmedelsbutiker. Fick inte tag på sirapen så använde fikon balsamicosås och lite extra honung i stället. Receptet är Ulrika Davidssons (Ulrikas Gotland).

1 brieosttårta, 500 g
1/2 dl dadelsirap/1/4 dl fikonbalsamico
5 torkade fikon
50 g torkade tranbär
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl mandelflarn
1/2 dl valnötter
1 msk flytande honung/2 msk eller mer om du använder fikonbalsamico
1 nypa flingsalt




Sätt ugnen på 200 grader. Lägg brieosten på ett ugnssäkert fat och bred ut dadelsirapen ovanpå. Skiva fikonen och lägg dem på tårtan tillsammans med tranbär, pumpafrön, mandelflarn och valnötter. Ringla över honung och strö på flingsalt. Gratinera i 15 minuter i ugnen. Servera med kex.


Denna Amarone var alldeles ljuvlig till osten ... tack till tjejen i Åbo Saluhalls Alko som rekommenderade den!



Och tack till assistenten som hjälper till med disken!