söndag 30 oktober 2016

KÅLRABBI OCH BÖNOR: TVÅ GODA TILLBEHÖR




Den här trinda sötnosen är kålrabbi. Finns också i en grön variant. Kalorisnål, mild och elegant i smaken. Eftersom vi sällan äter potatis så blir det mycket grönsakstillbehör i vårt hus. Egenodlade i mån av möjlighet, annars brukar K-butiken överraska med sitt stora utbud. Kålrabbin brukar jag oftast göra som pommes i ugnen med örter och salt men den här varianten à la Tommy Myllymäki är värd att pröva! Enkel dessutom!

KÅLRABBI I SMÖR
med muskot och persilja

Ingredienser:

400 g kålrabbi, grön eller lila
3 msk vatten
75 g smör
1 bananschalottenlök, finhackad
1 krm finriven muskotnöt
1 knippe bladpersilja, finhackad
salt

Skala kålrabbin ordentligt (kokt skal smakar trä) och skär den i grova bitar. Koka dem i lättsaltat vatten 4-5 minuter, tills de är mjuka. Koka  upp 3 msk vatten och vispa ner smöret i omgångar till en emulsion. Tillsätt löken och lägg i kålrabbin. Låt sjuda någon minut och riv sen i muskot och tillsätt persiljan. Smaka av med salt.




Passar som tillbehör till kyckling, fläskkött, stekt fisk eller som ensamrätt. Har en behaglig och elegant smak.



PIMPADE BÖNOR



Använde här gula vaxbönor från frysen men gröna går förstås lika bra. Djupfrysta bönor behöver lite piffas upp tycker jag. Sen är det fritt fram att komponera vilka örter och kryddor man känner för i det ögonblicket! Nu fick det bli så här.

Ingredienser:

kokta bönor (gröna får vara al dente men gula bör vara mjuka)
smör
finhackad lök
finhackad/riven/tunt skivad vitlök
(finhackad chili)
(ört-/citron)salt
persilja

Smält smör i en stekpanna. Bräsera lök, vitlök och chili 1-2 minuter på medelvärme. Sätt till de kokta bönorna, salta och sväng runt 1-2 minuter. Blanda till sist ner finhackad persilja. Lätt som en plätt...och gott tillbehör till allt! Jag tar gärna emot era förslag på kryddning! 






Bönskörden blev rätt så riklig även i år...men jag klagar inte...bra proteinkälla både för människor och hundar!




torsdag 27 oktober 2016

LÅNGKOKT LAMMLÄGG & GRÖNSAKSSTOMP




Den här tiden på året då man börjar längta efter mustiga kötträtter plockar jag in min Nordic cooker från källaren (borde ha ett större kök med flera skåp). Det är en svenskutvecklad slowcooker tillverkad i rostfritt stål och glas som tillagar maten medan du sover eller är på jobbet t.ex. Maten tillagas under lock på låg temperatur i många timmar vilket gör att köttet blir mört och saftigt och grönsakerna smakrika och spänstiga. Crock pot är det  amerikanska originalet som lanserades på 70-talet och den finns i en massa modeller.





LAMMLÄGG I NORDIC COOKER 

Ingredienser:
1,5 kg lammlägg dvs. 5-6 st
2 gula lökar
2 morötter
2 solo vitlökar/8-10 vitlöksklyftor
4 lagerblad
3 stora kvistar rosmarin
2 msk oxfond
3 dl rödvin
2 msk soja
salt
svartpeppar




Salta och peppra lammläggen. Klyfta löken och skala vitlöksklyftorna. Dela morötterna i mindre bitar. Placera köttet, löken, vitlöken, morötterna, rosmarinen och lagerbladen i grytan. Inget fett. Blanda rödvin, oxfond och soja och häll över. Mängden vätska ska vara ca hälften mindre än när du tillagar i en vanlig gryta. Jag programmerade min cooker på låg värme och 12 timmar(8 timmar rekommenderades men tyckte det blev mycket mört och bra med 12). Vänd gärna läggarna efter halva tiden om du är hemma eller inte sover. Jag valde nattillagning denna gång ...lite svårt att sova på grund av de underbara dofterna som spred sig i huset...assistenten vaktade i köket då hon trodde att det var hennes gröt som var på gång!
När du kollat att köttet nästan ramlar av benen så lyfter du upp läggarna och häller det övriga i en kastrull om du vill avreda såsen. Det andra alternativet är att koka ihop såsen en aning dvs. reducera den. Annars är det bara att servera läckerheten t.ex. tillsammans med ett grönsaks-/potatismos eller en lite grövre stomp som jag gjorde.
Kommentar: som vanligt lät jag grytan vila och utveckla smakerna ännu lite till nästa dag. Kombinationen av rosmarin, lök, vitlök och rödvin är oslagbar. Den här rätten går naturligtvis att tillreda i en vanlig gryta också. Då bryner du läggarna först. Mer vätska behövs antagligen också så att läggarna nästan täcks. Koka på spisen eller i ugnen på 150 grader i ca 2 timmar. Svårt att ge exakt tid...klart när köttet börjar lossna från benen.










GRÖNSAKSSTOMP

Ingredienser:
4 stora morötter
5 stora potatisar
lika mycket myskpumpa som morötter/batat går också
det gröna av en stor purjolök
1-2 stjälkar bladselleri
(1 chili)
grönsaksbuljong
smör
parmesan


Skär alla grönsaker i bitar och fräs i lite smör i en kastrull. Häll på grönsaksbuljong så att det nätt och jämt täcker och koka tills grönsakerna är mjuka. Häll bort (spara till någon soppa) all vätska och använd en mosstöt för att göra en grov stomp. Blanda i lite smör och riven parmesan.
Kommentar: Använd vilka grönsaker du vill...det blir alltid bra...tycker jag.




Förslag på uppläggning ser du på mina foton.
Smaklig måltid!
Och glöm för guds skull inte att dricka ett fylligt, robust rödvin till härligheten!












tisdag 25 oktober 2016

SMÖRDEGSDELIKATESSER - PAIN AU CHOCOLAT & RÖDBETSPIZZA




Smördeg bör man alltid ha i frysen...går snabbt att superenkelt fixa söta eller salta godsaker. Rödbetspizza på smördegsbotten med parmesan och pinjenötter till exempel eller fransmännens pain au chocolat; smördegsrullar med apelsinchoklad inuti. Fantastiskt goda båda två!


SMÖRDEGSPIZZA MED RÖDBETOR

Ingredienser:
3 st kokta rödbetor
4 st smördegsplattor
4 msk tomatsås/ketchup
2 dl riven parmesanost
färsk timjan/oregano
2 msk flytande honung
0,5 dl pinjenötter
flingsalt

Skiva rödbetorna tunt. Lägg ut 4 halvtinade smördegsplattor på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och bred ut tomatsåsen på dem. Undvik sås på kanterna så reser de sig fint under gräddningen. Strö ut parmesan på plattorna (spara lite till garnering) och lägg sedan på rödbetsskivorna. Strö på timjan/oregano och ringla över honung. Grädda pizzorna i 15-20 minuter  i 200-225 grader (håll koll på slutet, jag lyckades bränna mina denna gång). Rosta under tiden pinjenötterna i en het torr stekpanna så de får lite färg. Ta ut pizzorna och strö på pinjenötter, parmesan och flingsalt. De kan ätas som drinktilltugg eller som tillbehör till en svamp-/grönsakssoppa t.ex. Godast rumsvarma (min åsikt). Jag gjorde minipizzor denna gång som du säkert märker!







PAIN AU CHOCOLAT

smördeg
choklad (med apelsinsmak)
1 ägg
mandelspån

Kavla ut smördegen ganska tunt och gör små eller stora rektanglar. Lägg chokladen i kortändan och rulla ihop. Lägg "bröden" med skarven nedåt på en ugnsplåt och pensla med ägget. Strö mandelflarn utanpå. Grädda i 200 grader ca 20 minuter för stora och 10 minuter för små. Mina på bilden är ganska små. De ska egentligen vara fyra gånger större men jag gillar de små för då får man liksom äta flera! 


söndag 23 oktober 2016

COQ AU VIN - FRANSK KLASSIKER



En av Landebistros favoriter som alla gillar. Jag gör den vanligtvis på hela ekologiska hönor (eftersom tupp är svår att få tag på här i landet). Man kan förstås använda sig av färdiga kycklingbitar men smaken blir mustigare om man gör sig besväret att stycka hönan själv . Och rödvinet skall naturligtvis vara franskt; gärna ett Côtes du Rhône vin som också bör drickas till rätten. Ber om ursäkt för att bilderna på den färdiga coqen är lite oskarpa....kameralinsen ångade igen.


Ingredienser:
2 hela ekologiska färska hönor, ca 3 kg
4 stora gula lökar eller 6 st bananschalottenlökar
ca 500 g champinjoner
1 pkt bacon
2-3 msk tomatpuré
3 st solovitlökar
1-2 msk soja
2 msk kalvfond
3-4 dl rödvin
färsk timjan, persilja (och salvia)
3 lagerblad
(1 dl cognac till flambering)
smör
olivolja
salt
svartpeppar




Stycka hönorna i 6-8 bitar/höna. Salta och peppra. Dela lökarna i klyftor. Skär varje vitlök i 6 delar. Går förstås att använda skalade vitlöksklyftor också. Minska på vitlöksmängden om du vill. Stek baconet och klipp i stora bitar. Stek de kvartade champinjonerna i baconfettet och smör. Krydda med (libsticks-)salt. Ställ åt sidan.


Bryn kycklingbitarna i smör-olivoljeblandning på båda sidorna. Flambera med cognacen om du vill/vågar. Smaken blir lite djupare. För sen över dem till en (gjutjärns-)gryta. Bryn lökarna och vitlöken i fettet som blir kvar i stekpannan. Häll dem i grytan och lägg till örterna, tomatpurén, fonden, lagerbladen och rödvinet. Jag brukar lägga ner hela örtstjälkar och sedan fiska upp dem först innan grytan serveras. Vätskan ska nästan täcka alltsammans. Låt puttra åtminstonen en timme...tills köttet börjar lossna från lårbenen. Eftersom skinnet på kycklingbitarna innehåller en hel del fett så är det bra att avlägsna fettet som bildas på såsytan med en sked under kokningen. Avsmaka efter en tid och sätt till salt/fond/soja/vin om du tycker det behövs...använder själv en massa örter och soja i stället för salt. Om du använder kycklingbitar  så blir det fortare färdigt. Lägg i champinjonerna och baconet mot slutet. Red såsen med Maizena såsredning för att få den lite tjockare.


Vi brukar äta denhär ljuvliga grytan med ett gott grovt bröd men skalad kokt potatis är också gott till. Broccoli/bönor/morötter om man vill ha grönsaker. Och kom ihåg att göra grytan dagen före ni tänker avnjuta den...smakerna kommer bättre till sin rätt efter att ha utvecklats under natten och det smakar 10 gånger bättre!  




Bon appétit!

onsdag 19 oktober 2016

TAPASMYSKVÄLL




Inspirerad av resan till San Sebastián fixade jag två olika tortillor, en chorizorätt och tonfiskfyllda tomater som fredagsmys. Lite färskt bröd och gott rödvin...allt som behövs...och mysigt sällskap naturligtvis!



Tortilla abierta de patatas, chorizo y mejillones dvs.
ÖPPEN TORTILLA MED POTATIS, CHORIZO OCH MUSSLOR

Ingredienser:
2 stora potatisar
1 gul lök
150 g färsk chorizo i tunna skivor (använde torkad)
200 g musslor
4 ägg
några persiljestjälkar
olivolja
salt
(svartpeppar)

Skala potatisarna, skiva dem tunt och låt dem få lite färg i olivoljan tillsammans med den i ringar skurna löken. Koka musslorna  och avlägsna skalen om du använder färska. Låt burkmusslorna rinna av. Avlägsna överflödig olja från potatis-lökblandningen. Blanda potatis-lök, chorizo och musslor och fördela i en oljad ugnsform. Vispa upp äggen med salt och häll över blandningen i formen. Låt stå i 180-gradig ugn ca 30 minuter. Garnera med hackad persilja.



TORTILLA MED POTATIS, GETOST OCH ÖRTER

Ingredienser:
2 små potatisar, skalade och tärnade
1 finhackad rödlök
olivolja
75 gr smulad getost
6 ägg
2 msk hackad persilja
1 msk timjanblad
(libbsticks/svamp)salt

Värm oljan på medelhög värme i en liten ugnstålig stekpanna och stek potatistärningarna i 10 minuter. Vänd dem ofta. Tillsätt löken och fortsätt steka i 5-10 minuter på låg värme. Avlägsna från plattan och smula över getosten. Sätt ugnsvärmen på grill, ca 200-225 grader. Blanda ihop äggen och örterna och krydda väl. Sätt pannan på plattan igen(medelvärme) och häll äggblandningen över potatisen. Stek i 4-5 minuter eller tills sidorna börjar pösa upp...var försiktig så den inte bränns. Sätt in i ugnen under grillelementet i 4-5 minuter tills färgen ser bra ut. Låt kallna lite och skär sen i bitar. Servera ljummen.




CHORIZO I CIDER

Ingredienser:
3 tsk olivolja
1 finhackad gul lök
1,5 tsk söt stark paprika=pimentón
125 ml äppelcider
60 ml kycklingbuljong
1 lagerblad
2 chorizokorvar (ca 250-300 gr), i tunna skivor
2 tsk sherryvinäger (äppelcidervinäger)
hackad slätbladig persilja

Hetta upp oljan i en stekpanna över låg värme, lägg i löken och stek i ca 3-4 minuter tills den är mjuk. Sätt till pimentón och stek i en minut. Öka värmen till medel, häll i cidern, buljongen och lagerbladet och låt koka upp. Sätt till chorizon och låt sjuda i 5 minuter tills såsen har reducerats en aning. Blanda i vinägern och persiljan. Avsmaka och servera varm. Gott med bröd att doppa i såsen.




FYLLDA TOMATER

Gröp ur medelstora tomater och torka av dem inuti. Blanda majonnäs, tonfisk och hackad kapris/hackade oliver till lämplig konsistens och smak. Krydda med svartpeppar. Fyll tomaterna med röran. Du kan förstås använda din favoritröra i tomaterna.











Den fina hösten fortsätter här i skärgården...assistenten njuter av solen men kocken måste nu ta lövblåsarassistenten till hjälp för att  få fason på askens löv....

söndag 16 oktober 2016

HONDARRIBIA - HERMANDAD DE PESCADORES




Min första gåva i egenskap av matbloggare ser ni här...gissa om den är mig kär! En handmålad vinlåda är väl inte så märkvärdig ...men ...när man får den av denhär charmerande kocken och ägaren till Hermandad de Pescadores så är den guld värd. Också personalen var förtjusande och professionell.



Vi tog bussen till Hondarribia (by med ca 16000 invånare). Resan tog en halv timme så mycket lämpligt utflyktsmål från San Sebastián. Vacker lugn by som ligger en kort båtresa från den franska staden Hendaye på andra sidan viken, bakom husen på bilden nedan.


Här finns också San Sebastiáns flygfält för inrikesflyg. Hade faktiskt kollat upp en annan restaurang på Tripadvisor men av någon anledning frågade vi en lokal dam vilken restaurang hon rekommenderar och hon lovordade Hermandad de Pescadores så till den milda grad att vi strosade iväg dit för att kolla läget. Förstås var allting fullbokat (fredag och helgdag) men då jag förklarade att vi var från Finland och viftade och hade mig (och kanske för att jag gjorde det på spanska och min man som pratar mycket bra spanska ackompanjerade mig) lyckades vi få ett bord då vi lovade att ge oss av en viss tid.


Vad åt vi då? Förrätterna bestod av deras fantastiska "sopa de pescado"(fisksoppa), sparris med chilisås och majonnäs och ibericoskinka på quindillabädd (quindilla är en spansk chilisort) .




Soppan är deras mest populära rätt och den var mycket läcker. Även de övriga förrätterna var fräscha och smakliga. Huvudrätterna bestod av sjötunga med mandel , bläckfisk i eget bläck och grillad bläckfisk med chilisås.




Jag ville pröva bläckfisken i eget bläck eftersom det var en ny upplevelse för mig. Ser läskigt ut men smaken var ok tillsammans med ris. Portionen var nog för stor för en person, i mitt tycke ganska mättande...men det är väl inget att klaga på! Alla var nöjda med sina val...glömde säga att vi också drack ett gott vitt Rioja-vin till maten men det förstod ni säkert!


Ni måste helt enkelt göra en avstickare till Hondarribia och denna restaurang om ni är i närheten. Havet, strandpromenaderna, byns charm, maten, människorna...allt är äkta.







Hasta luego Hondarribia!